Airbnb groeit ondanks maatregelen tegen toerisme

Airbnb verhuurde vorig jaar aan 800.000 toeristen kamers in Amsterdam. Landelijk steeg het aantal verhuren aan toeristen uit zowel binnen- en buitenland van 1,4 miljoen in 2016 naar 1,7 miljoen in 2017.

Het bedrijf deelt de cijfers in aanloop naar de hoorzitting in de Tweede Kamer die woensdagmiddag plaatsheeft. Onderwerp van gesprek is de spreiding van het aantal toeristen in Nederland. Amsterdam is, ook op Airbnb, verreweg de meest populaire bestemming van toeristen.

Een vrouw met rolkoffer. Foto: FaceMePLS via Flickr.

Maatregelen
Wethouder Udo Kock (D66) van de gemeente Amsterdam schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er meer gedaan moet worden aan de promotie van toeristische trekpleisters buiten Amsterdam. ‘Het groeiend aantal bezoekers van Amsterdam heeft een keerzijde’, schrijft Kock. ‘We nemen maatregelen om die groei in goede banen te leiden.’

Een van die maatregelen werd maandag door de Amsterdamse rechtbank ondersteund. De gemeente Amsterdam besloot in oktober dat er geen winkels meer mogen worden geopend die enkel op toeristen gericht zijn. De Amsterdam Cheese Company opende begin oktober een vijfde locatie op het Damrak. Die mag nu door de gemeente worden gesloten, besloot de rechter maandag.

In West-Friesland heeft men wel een idee om Amsterdam te ontlasten van toeristen. Wethouder Nico Slagter (CDA) uit Stede Broec vindt dat er gestopt moet worden met de promotie van Amsterdam. Dat geld kan volgens hem beter besteed worden om de toeristen naar West-Friesland te trekken. Slagter wil beter gaan samenwerken met omliggende gebieden. Buitenlandse toeristen kunnen dan in bijvoorbeeld Hoorn verblijven en een dagtocht naar Amsterdam maken.

'Toeristen zijn 'kuddedieren''

Aantrekkingskracht
Directeur Stephen Hodes van adviesbureau LAgroup schrijft in zijn brief aan de Kamerleden dat toeristen ‘kuddedieren’ zijn die de massa volgen. ‘En van Amsterdam gaat nou eenmaal een grote aantrekkingskracht uit.’ Adviesbureau LAgroup zal woensdagmiddag ook in de Tweede Kamer spreken.

Volgens de cijfers van Airbnb verbleef 71 procent van de toeristen in 2017 buiten het stadscentrum. Vooral Amsterdam-Noord en -West waren in trek. De grootste groei kende het online-verhuurbedrijf in locaties buiten Amsterdam. Daar verbleven ruim dan 50 procent meer mensen dan een jaar eerder.

FotoHuub Zeeman via Flickr.