Burgemeester houdt Suzy Wong voorlopig gesloten

Amsterdam – Nachtclub Suzy Wong blijft op last van de burgemeester voor onbepaalde tijd gesloten. Afgelopen vrijdag werd voor de uitgaansgelegenheid in de Korte Leidsedwarsstraat een granaat gevonden. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zei woensdag tegen de gemeenteraad voorlopig niet bereid te zijn de sluiting op te schorten.

In de raadsvergadering stelde raadslid Mascha ten Bruggencate (D66) de vraag of het verstandig is om de horecagelegenheid voor onbepaalde tijd te sluiten. In de afgelopen jaren is gebleken dat zo’n sluiting in Amsterdam vaak drie maanden duurt. Ten Bruggencate haalde aan dat coffeeshops niet langer automatisch voor drie maanden worden gesloten na een geweld- of schietincident, maar slechts een week. Het vermoeden bestaat volgens het D66-raadslid dat er opzettelijk op concurrerende coffeeshops werd geschoten om ze zo een faillissement in te jagen.

In november 2016 stopte de gemeente met het automatisch sluiten van coffeeshops na een schietincident. Volgens een woordvoerder van de politie was er rond die tijd een duidelijke piek in het aantal beschietingen, maar gebeurt het ‘de laatste tijd niet meer’. Ook ten Bruggencate kwam met deze observatie, waarna ze de burgemeester vroeg of hij een relatie herkent tussen het sluitingsbeleid en het aantal beschietingen. De burgemeester wil geen uitspraken doen voor hij met de betrokken horecaondernemers heeft gesproken.

Ook in Rotterdam sluit de burgemeester horecagelegenheden wanneer er in de nabijheid sprake is van een ernstig geweldsincident en er een acuut gevaar is voor de openbare orde. De gemeente werkt met het systeem van spoedsluitingen, zegt een woordvoerder van de Gemeente Rotterdam. Dat doen ze in overeenstemming met de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hierbij wordt een zaak twee weken gesloten zodat de politie ruimte krijgt voor onderzoek. Het streven is om binnen die twee weken in gesprek te gaan met de eigenaar, zodat deze duidelijkheid krijgt over de situatie. Na twee weken wordt bepaald of een langdurige sluiting noodzakelijk is.

Tijdens het verkiezingsdebat van ondernemersvereniging Amsterdam City en KHN spreekt horecaondernemer en bestuurslid van Amsterdam City Pim Evers (eigenaar van onder andere de Bloemenbar, Disco Dolly en Hannekes Boom) zijn zorgen uit over het sluitingsbeleid. ‘Natuurlijk staat veiligheid voorop, maar nu blijven zaken vaak drie maanden dicht. Dat overleeft een onderneming niet. Het onderzoek moet sneller worden voltrokken, zodat de eigenaar verder kan.’

Houd onze site in de gaten voor een achtergrondartikel over het Amsterdamse gemeentebeleid omtrent de sluiting van horecazaken

Foto: Tong Tong Fair Festival