SP: ‘Investeer in sport voor iedereen in plaats van topsport’

Tijdens het Groot Amsterdams Sportdebat in het Olympisch Stadion waren alle partijen het dinsdagavond vooral heel erg met elkaar eens. Alleen op het gebied van topsport gooide Nicole Temmink (SP) haar kont tegen de krib. ‘Een jongetje dat Messi op televisie ziet voetballen, heeft meer aan een sportveldje dan aan een topsportevenement.’

Het decor van het sportdebat, de Coolste Baan van Nederland, vormde een goede aanleiding voor de Amsterdamse politici om hun trots over het gevoerde Amsterdamse sportbeleid met het publiek te delen. Rutger Groot Wassink: ‘GroenLinks is heel erg tevreden over wat wethouder Eric Van der Burg (VVD) de afgelopen vier jaar voor de sport in Amsterdam heeft gedaan.’

Liever een paar sportvelden

Bij de stelling ‘Amsterdam moet minimaal één groot sportevenement per jaar organiseren’ stemde de SP als enige partij tegen. Temmink: ‘Publiek geld moet niet naar topsportevenementen gaan. Mensen uit Zuid-Oost betalen er belasting voor, maar zij profiteren niet van deze evenementen. Het EK atletiek (2016) kostte zes à zeven miljoen euro. Ik had voor dat geld liever een paar sportvelden aangelegd.’

'Mensen uit Zuid-Oost profiteren niet van deze evenementen'

Volgens Van der Burg profiteren mensen uit alle delen van de stad wel. ‘Tijdens het EK atletiek werden sommige onderdelen op het Museumplein gehouden. Die waren gratis te bezoeken. Daarnaast hebben grote evenementen economische voordelen. Met Amsterdam gaat het al goed, maar de hotels buiten Amsterdam zitten bij een groot evenement ook vol. Een hotel in de Haarlemmermeer levert ook werkgelegenheid op voor de mensen in Nieuw-West.’

Van der Burg: ‘Elk jaar hebben wij een budget voor sportevenementen van twee miljoen euro. Wij sparen voor de grote evenementen. Bij het EK voetbal van 2020 zijn er vier wedstrijden in Amsterdam. Daar zetten wij nu al geld voor opzij.’

Sportakkoord

Aan het eind van de avond tekenden alle partijen het door Marc Haverkamp (CDA) aangedragen Sportakkoord. Ook de SP. Punt één van het akkoord: ‘Amsterdam moet jaarlijks minimaal één groot topsportevenement organiseren, waar in ieder geval een side-event voor de breedtesport aan is gekoppeld.’ Temmink: ‘Tijdens het debat zoek je minder de nuance. Maar we zijn niet tegen topsport. We zijn geen haters.’