'Musea moeten buiten eigen muren kijken'

Ruim zes miljoen euro minder viel er te verdelen in het Kunstenplan 2013-2016. Daarom wil de gemeente Amsterdam dat musea meer gaan samenwerken. Maar hoe?

Het Museumplein (Foto: Mediabank Amsterdam)
Het Museumplein (Foto: Mediabank Amsterdam)
“Musea moeten meer buiten de muur van het eigen museum kijken”, zegt Evelien van Roemburg, raadslid voor GroenLinks. “Laat de kennis niet in de eigen instelling. Musea hebben zelf ook baat bij een goed cultureel klimaat.” Ze zou graag zien dat het Stedelijk en de Appel gaan samenwerken. De twee musea voor moderne kunst krijgen beide subsidie van de gemeente. “De Appel trekt niet veel bezoekers. Dat kan veranderen door samen te werken met het Stedelijk. Door collecties uit te wisselen of door een gezamenlijk educatieprogramma. Er is van alles mogelijk.”

Marja Ruigrok vindt eveneens dat er meer kennis uitgewisseld moet worden. Maar de samenwerking kan ook efficiënter, aldus het VVD-raadslid. “Waarom is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om een combiticket voor de musea op het Museumplein te kopen? Zodat de museumbezoeker op één dag zowel naar het Rijksmuseum, het Van Gogh en het Stedelijk kan gaan?” Daarnaast kan de beveiliging gezamenlijk geregeld worden, vinden zowel Van Roemburg als Ruigrok. Nu gebeurt dat nog maar mondjesmaat.

Musea moeten de komende jaren ten minste 25 procent aan eigen inkomsten genereren. Of hoger, als dat percentage al behaald is. “Dat geeft instellingen hopelijk de druk om meer samen te doen,” aldus Ruigrok.

“Samenwerking is geen wondermiddel, maar het kan wel helpen om kwaliteit te behouden”, vindt Peter Kwint, duoraadslid voor de SP. “Mijn partij wil een zo breed mogelijk cultuuraanbod dat voor iedereen beschikbaar is: voor rijk en arm, voor jong en oud. Het is in het belang van Amsterdam dat de musea samenwerken.”