Kritiek op politieoptreden tijdens schietpartij Staatsliedenbuurt

Bewoners van de Tweede Keucheniusstraat waren getuigen van de moord op de 21-jarige Saïd el Yazidi. (Foto: Marieke de Jong)
Bewoners van de Tweede Keucheniusstraat waren getuigen van de moord op de 21-jarige Saïd el Yazidi. (Foto: Marieke de Jong)
Bewoners die getuige zijn geweest van de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West hebben kritiek op het politiekoptreden na afloop van het incident.

Volgens verschillende buurtbewoners van de Tweede Keucheniusstraat zouden de aanwezige agenten in paniek zijn geweest en zouden zij getuigen die hun verhaal wilden vertellen hebben weggestuurd. Zo was een meisje tussen de twintig en 25 jaar op het moment van de schietpartij met haar hond aan het wandelen, waardoor ze een groot deel van de schietpartij heeft gezien. Toen zij bij de politie aangaf een getuigenverklaring af te willen leggen zou ze “grof” zijn weggestuurd. “Ze moest oprotten en wegwezen”, aldus een bewoonster die getuige was.

Ook zouden de agenten niets hebben gedaan toen getuigen hen erop wezen dat een Noord-Afrikaans uitziende man die op het Van Bossepad tussen de woonboten in het water sprong, in het gezelschap was van de twee dodelijk slachtoffers. Getuigen verklaren dat hij naast de zwaargewonde 28-jarige Youssef Lkhorf in de Van Bossestraat zou hebben gestaan en iets tegen hem zou hebben gezegd voordat hij in de menigte opging. “Ze hadden hem meteen kunnen meenemen”, verklaart een bewoner. Vorige week deed de politie nog een oproep in tv-programma Opsporing Verzocht aan deze man om zich te melden. De politie wilde vrijdag niet reageren op de kritiek.

Wildwesttafereel
Op zaterdagavond 29 december werden de 21-jarige Saïd el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf in een Range Rover met Frans kenteken klemgereden en onder vuur genomen op de hoek van de Schaepmanstraat en de Van Bossestraat. El Yazidi overleed na een korte achtervolging ter plekke in de Tweede Keucheniusstraat. Lkhorf werd zwaargewond gevonden in de Van Bossestraat en overleed kort na aankomst in het ziekenhuis. De slachtoffers waren in het gezelschap van een Noord-Afrikaans uitziende man en een blonde man. Beide mannen worden nog gezocht. Vrijdagochtend werd bekend dat de politie een dag eerder een 24-jarige verdachte heeft aangehouden in de liquidatiezaak. De politie heeft tachtig rechercheurs op de zaak gezet.