Exclusief: het partijprogramma van de Amsterdamse SGP

Het partijprogramma van de SGP Amsterdam komt later vandaag online. NAP Nieuws heeft er vooraf de hand op kunnen leggen. Wij zetten de opvallendste bevindingen alvast op een rijtje en vroegen lijsttrekker Paula Schot, tevens de enige vrouw op de lijst, om verduidelijking.

De verkiezingscampagne van de SGP Amsterdam is nog wat in nevelen gehuld. Twee weken geleden werd bekend dat de 24-jarige Paula Schot de nieuwe lijsttrekker is. Bijzonder voor de Staatkundig Gereformeerde Partij, waar vrouwen zich pas sinds 2013 verkiesbaar mogen stellen. Het lokale partijprogramma is voor de progressieve hoofdstad niet afgeweken van de christelijke uitgangspunten, maar er zijn ook duidelijke eigen speerpunten waar de Mokumse afdeling zich mee profileert.

Net als het hele land staat ook Amsterdam een coffeeshopverbod te wachten, als het aan de SGP ligt. Het lokale programma is eveneens fel gekant tegen prostitutie, maar het strafbaar maken van het bezoeken van een prostituee ontbreekt in de plannen voor Amsterdam. Wel moeten de Wallen een prostitutievrij gebied worden, om het zo ‘te veranderen van rosse buurt in een culturele trekpleister’. Lijsttrekker Paula Schot denkt dat een verbod op zowel prostitutie als drugsgebruik goed mogelijk is in de stad. ‘In beide gevallen zou het wel rustig afgebouwd moeten worden. Niet vandaag iets roepen en dat het morgen voor elkaar is. Als je prostitutie als voorbeeld neemt, denk ik dat je daar mensen heel goed in moet begeleiden.’

Andere geloven
De nadruk op bescherming van joden en het expliciet tegengaan van antisemitisme staat zowel in het landelijke als het lokale programma. Ook volgt de Amsterdamse SGP de landelijke partij in het willen afschaffen van de islamitische gebedsoproep vanaf de minaret. Wel willen ze ‘terughoudendheid bij bouwplannen moskeeën’. In het landelijke islam manifest van de SGP staat over moskeeën enkel vermeld dat ‘van gemeenten verwacht mag worden dat ze de uitstraling op de publieke ruimte tot een minimum zullen beperken’. Schot bevestigt dat de aanpak in de Amsterdamse voorstellen ‘wat algemener geformuleerd is’. Het landelijke programma noemt zij concreter, maar ‘er zijn meerdere redenen om terughoudend te zijn bij de bouw van moskeeën. Als er een aanvraag komt, moet je daar heel zorgvuldig mee omgaan en de optie ‘nee’ openhouden.’

Boodschappen op zaterdag
Dat de SGP ook in de hoofdstad pleit voor winkelsluiting op zondag is weinig verbazingwekkend. Wel nieuw is het plan om het parkeren in de hele stad op zaterdag gratis te maken om op die manier het doen van ‘boodschappen op deze dag aan te moedigen’.

Een ander opvallend verkeersplan is dat van personenvervoer over het water door middel van rondvaartboten. De SGP wil deze toeristentrekpleisters op de Amsterdamse grachten niet alleen gaan inzetten voor vervoer van goederen, zoals de gemeenteraad al eerder aankondigde te willen gaan doen. De partij wil de ‘rondvaartboten ook gaan inzetten voor lokaal vervoer van bewoners.’ Schot legt vooral nadruk op het ontlasten van het wegennet en noemt de Negen Straatjes op een zaterdag als voorbeeld. ‘Er moet nog wel worden uitgezocht welke vorm het krijgt: meer als een taxidienst, of een soort pont.’