Amsterdam Museum verwijdert R&B-muziek na klachten bezoekers

Het Amsterdam Museum heeft muziek uit de kunstinstallatie Seat at the Table verwijderd na klachten van bezoekers. Dat blijkt uit een rondgang van NAP Nieuws. De muziek die bij de tentoonstelling hoort is van R&B-zangeres Solange.

‘We hebben veel klachten gehad over de muziek’, zegt woordvoerder Kim Koopman in een reactie. ‘Met name oudere bezoekers vinden zowel de soort muziek als het volume niet passen bij de tentoonstelling.’

Het kunstwerk Seat at the Table bestaat uit borden, bestek en muziek. Het is gemaakt door zes kunstenaars met een diverse achtergrond. De makers willen met het werk actuele maatschappelijke thema’s in het licht zien van de Gouden Eeuw. Bedenker Jörgen Tjon a Fong is teleurgesteld in de beslissing van het museum: ‘Ik ben hier niet blij mee.’  

Amsterdam-museum.png

Krampachtige reactie

Koopman zegt dat het Amsterdam Museum het uitzetten van de muziek niet besproken heeft met de kunstenaars van het werk. ‘Hiervoor steken we de hand in eigen boezem.’

Curator van de tentoonstelling Tom van der Molen was deze week aanwezig bij een rondleiding door het museum. Hij gaf aan als museum te willen schuren door het gebruik van verschillende kunstvormen. ‘Het is zonde dat we als kunstinstelling zo krampachtig moeten reageren, maar de directie is tot dit besluit gekomen.’

Seat at the Table maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Ferdinand Bol & Govert Flinck, Rembrandts Meesterleerlingen. De kunstenaars lieten zich inspireren door historische figuren met wie ze een keer aan tafel willen zitten. Het kunstwerk moet dienen als kruispunt van verschillende kunstvormen en culturen. Tjon a Fong: ‘Blijkbaar zijn nog niet alle bezoekers daar klaar voor.’

Het Amsterdam Museum en bedenker van het kunstwerk Tjon a Fong gaan in gesprek over een passende oplossing.

Foto kunstwerk: Steve van Velzen
Hoofdfoto: Amsterdam Museum via Flickr