Geen eigen aangifte AMC tegen tabaksindustrie

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) doet zelf geen aangifte tegen de tabaksindustrie. Eerder deze maand besloot de Raad van Bestuur de rechtszaak van advocaat Bénédicte Ficq met 5000 euro te steunen. 

Vandaag werd bekend dat het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL) een eigen aangifte doet tegen de vier grootste tabaksproducenten van Nederland. ‘Wij zien meer kans in het ondersteunen van de huidige aangifte, dan het doen van een eigen aangifte’, zegt woordvoerder Frank van den Bosch van het AMC. ‘De Raad van Bestuur besloot de eerdere rechtszaak tegen de tabaksfabrikanten bij wijze van een financieel gebaar te ondersteunen.’

In 2016 deden longkankerpatiënt Anne Marie van Veen en advocaat Bénédicte Ficq voor het eerst aangifte tegen de producenten Phillip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco. ‘Zware mishandeling met de dood tot gevolg’, ‘opzettelijke benadeling van de gezondheidszorg’ en ‘valsheid in geschrifte’ vormen de inhoud van die aanklacht. Het AvL – Nederlands Kanker Instituut – doet nu opnieuw, in eigen persoon, aangifte tegen de tabaksgiganten.

Het VU Medisch Centrum (VUmc) noemt in een reactie aan NAP Nieuws de keuze van het AvL ‘een sympathiek initiatief’. Het ziekenhuis is zelf aan het nadenken hoe zij hun eigen rol in het geheel willen vormgeven. ‘We zullen op korte termijn onze positie bepalen’, zegt een woordvoerder.

Of het AMC in de nabije toekomst wellicht een eigen aangifte gaat doen, weet woordvoerder Van den Bosch niet. ‘Tot nog toe kiezen wij ervoor om de aangifte die er al ligt als zaak te ondersteunen.’

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) was niet bereikbaar voor een reactie.