Na maanden zonder abortuskliniek, krijgt Amsterdam er nu twee

Komende maand openen er twee nieuwe abortusklinieken in Amsterdam. Het gaat hierbij om Stichting Abortuskliniek Amsterdam (SAA) en Vrouwenkliniek Zuidoost. SAA vestigt zich in het pand van de inmiddels failliete kliniek Casa en Vrouwenkliniek Zuidoost krijgt zeer binnenkort een vergunning om zwangerschappen tot negen weken af te breken. Dat bevestigt de kliniek aan NAP Nieuws. De overheid heeft zo in een kleine maand twee plekken gecreëerd voor abortushulpverlening, na negen weken geen kliniek te hebben.

Lees verder onder de video

Met het openen van de SAA aan de Sarphatistraat aanstaande maandag, wordt er snel een oplossing geboden aan de inmiddels verdubbelde wachtlijsten in andere steden. De eerste cliënten in Stichting Abortuskliniek Amsterdam komen van de wachtlijst van abortuskliniek Bloemenhove te Heemstede. De kliniek is een initiatief van Bloemenhove. De raad van bestuur van de Stichting bestaat uit de directieleden van Bloemenhove.

Snel handelen
Volgens Femke van Straaten, lid van raad van bestuur van SAA, is ook het ministerie van Volksgezondheid zich bewust van de noodzaak. De stichting heeft daarom al anderhalve week nadat het ministerie de eerste inspectie deed,  groen licht gekregen. Ex-werknemers van Casa hebben de mogelijkheid gekregen om opnieuw te solliciteren. Wel is de stichting van plan een kleiner aantal personen in dienst te nemen: “Bij Casa gingen ze minder efficiënt om met personeel. Als het goed is hebben wij minder mensen nodig”, aldus Van Straaten.

Ook vrouwenkliniek Zuidoost, waar tevens andere gynaecologische behandelingen worden verricht, heeft deze week een vergunning voor abortusbehandeling gekregen. Binnen vier weken volgt de officiële bevestiging, meldt de kliniek. De vergunning voor deze vrouwenkliniek volgt later dan voor de abortuskliniek. De reden hiervoor is de tijdsnood bij Zuidoost. “Zij hebben er natuurlijk de tijd voor”, zegt gynaecoloog Eva Robertson over SAA. “Zij hebben medewerkers, ook van de oude Casa die nog niet aan het werk zijn. Ze kunnen zich focussen op het vele papierwerk. Maar toch ging het proces sneller dan normaal.”

Financiële zekerheid heeft SAA meer dan Casa. Van Straaten: “Allereerst was er bij Casa sprake van wanbestuur, de problemen die zij ondervinden waren vooral op bestuurlijk niveau. Wij hebben bij Bloemenhove al veertig- à vijfenveertig jaar ervaring en weten inmiddels wel hoe we een kliniek moeten besturen.” De stichting krijgt grotendeels gemeentelijke subsidie, dat neerkomt op een bepaald bedrag per behandeling.

De capaciteit van SAA ligt tussen 3000 en 4000 abortussen per jaar, meldt het Parool. Vrouwen kunnen er tot de achttiende week van hun zwangerschap worden geholpen.