Maurino Alarcón brengt Latijns-Amerika naar Amsterdam

Wat begon als een feestje voor een groep vrienden, is nu uitgegroeid tot een van de populairste Latinfeesten in Nederland. Fiesta Macumba wordt een aantal keer per maand bezocht door duizenden liefhebbers van onder andere salsa, reggaeton, merengue en hiphop. Maurino Alarcón (35), oprichter van Fiesta Macumba en singer-songwriter van zijn band TenTemPiés, is een bekend figuur in de Latinscene van Amsterdam. ‘Iedereen moet het even leuk kunnen hebben, ook zonder dansschool en dansschoentjes.’

We kennen Fiesta Macumba vooral van de Melkweg. Is het daar ook begonnen?

‘Nee. Sterker nog, tien jaar geleden is Macumba begonnen als een feest voor een aantal vrienden. We zagen elkaar bijna nooit meer. School, drukke banen, je kent het wel. Toen zijn we een feestje gaan organiseren in Pakhuis Wilhelmina. Soms kwamen er vijftig mensen naartoe, een andere keer maar dertig. Af en toe een uitschieter van honderdtwintig man. Later ben ik bij de Melkweg gaan werken als bedrijfsleider. Na drie jaar wilde mijn leidinggevende Fiesta Macumba een kans geven. Toen dachten we: nu is het begonnen.’

Jullie komen in alle grote poppodia van Nederland en Fiesta Macumba heeft zelfs een eigen tent op Lowlands. Waarom is salsa ineens zo razend populair?

‘Het is niet alleen salsa. Salsafeesten zijn al heel lang overal, maar die blijven altijd heel klein. Ik denk dat we een unieke mix hebben gevonden van verschillende muziekstijlen waar iedereen op kan dansen. Je hoeft geen lessen te hebben gevolgd, of dansschoentjes aan. Daar ben ik echt allergisch voor. Wij zijn jongens van de straat – ik en Stefan Krijnen, mede-oprichter van Fiesta Macumba. We wilden de straten van Latijns-Amerika laten horen in Amsterdam. Daar kan iedereen dansen, zelfs op blote voeten.’

Je hebt twee opvallende tatoeages op je onderarmen. Rechts typische Amsterdamse huisjes, links een berglandschap.

‘Links zijn de bergen van Chili. Daar komen mijn ouders vandaan. In 1973 was daar een staatsgreep en leefden mijn ouders van de een op de andere dag in een dictatuur. Mijn ouders waren links en moesten daarom vluchten. Zij zijn toen eigenlijk per toeval naar Amsterdam gegaan. In de Bijlmer ben ik geboren en opgegroeid, maar ik heb altijd een grote verbondenheid gevoeld met Chili.’

Heb je de liefde voor muziek ook van je ouders?

‘Eigenlijk niet. In de Chileense cultuur krijg je vooral te horen dat je advocaat moet worden, of dokter. Een echte baan met vastigheid. Ik was altijd bezig met muziek, maar ik heb het daarom nooit serieus genomen. Op mijn 23e kocht ik een computer en schreef ik de basis van onze eerste plaat.’

Tekst gaat verder onder de foto

Jouw band heet TenTemPiés. Wat betekent dat?

‘De naam staat voor ‘blijf altijd staand’. Nooit op de knieën. Mijn liedjes zijn vrijwel altijd in het Spaans. De teksten zijn ten eerste maatschappijkritisch. Ik ben van huis uit erg links. Tegen de koloniale krachten. Ten tweede gaan ze over de liefde. In de dubbele zin van het woord dan. Zowel romantisch als universele liefde – liefde voor de aarde. Met mijn teksten zet ik de strijd van mijn ouders door via een andere manier.’

Schrijf je ook kritisch over Nederland?

‘Je kan mijn teksten toepassen op meerdere sociale systemen in de wereld. In Chili heeft er een plotselinge verschuiving plaatsgevonden naar een extreem kapitalistisch model. Daardoor is de samenleving enorm verdeeld geraakt. Alles gaat over geld. Er is geen sociale zekerheid. In Chili worden er baby’s geboren met schulden, omdat hun ouders de creditcards nooit hebben kunnen afbetalen. Ik heb het idee dat Nederland hier ook naartoe gaat. Niet zo abrupt, maar langzaam. Over tien jaar is het hier net zoals in Chili. De zorg raakt steeds meer geprivatiseerd, verzekeringen bepalen welke medicijnen we slikken. Alles is te koop. Echt alles.’

Wil je een van je teksten vertalen naar het Nederlands?

‘Geef me je hand voor de pijn

Geef me een omhelzing voor de warmte

Geef me je lichaam voor de liefde

Geef me je alles, mijn allerliefste

Als je een tekst uit gaat leggen wordt het altijd een beetje banaal. Maar ach. Als we het dan toch hebben over universele liefde, dan vind ik deze wel de juiste. Op liefde blijft alles draaien.’

TenTemPiés speelt 22 maart in Paradiso
Festival Macumba vind je 7 juli aan de Ouderkerkerplas
Foto bovenaan door: Atsushi Yukutake