Deal of geen deal? Amsterdam bereidt zich voor op Brexit

AMSTERDAM – Het is vanavond erop of eronder voor de Britse premier Theresa May. Het Lagerhuis stemt dan over de afspraken die zij met de Europese Unie heeft gemaakt. Ook in Amsterdam houdt het Britten en bedrijven die veel met het Verenigd Koninkrijk handelen bezig, zo blijkt uit een rondvraag door de stad.

Bedrijfsleider Peter Kraan staat tussen zijn manchetknopen, paraplu’s, sokken en bretels in kledingwinkel The English Hatter. De winkel importeert veel van de chique mannenmode die ze verkopen vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Vorige week was Kraan op een kledingbeurs in Italië. ‘Daar komen ook veel handelaren uit de hele wereld. Ik ben er niemand tegengekomen die voor het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is.’

Onduidelijk

Het levert vooral gekke verhalen op, zegt Kraan. ‘Zo verkopen wij bijvoorbeeld pyjama’s van Derek Rose uit Londen. Veel mensen die in de productie werken hebben voor de Brexit gestemd. Maar nu denkt de producent erover zijn productie naar Tsjechië te verhuizen. De medewerkers hebben zichzelf in de voet geschoten.’

Ook voor Kraan is het tot vanavond onduidelijk wat er precies gaat gebeuren en welke invloed dat heeft op zijn handel. ‘Bij een harde Brexit gaan we terug naar de situatie zoals die voor de invoering van het vrijhandelsverdrag was.’

Met sommige leveranciers heeft hij voorzorgsmaatregelen getroffen. ‘Met een leverancier van bretels heb ik afgesproken dat ze voor eind maart nog een bestelling leveren. Maar tweedjasjes voor winter, die kan ik nu toch nog niet bestellen?’

Druk maakt Kraan zich nog niet echt. ‘Veel kunnen we in feite ook niet doen. Of de deal vanavond doorgaat of niet, op de economie heeft het in ieder geval een negatieve impact gehad. Mensen die voor de Brexit hebben gestemd, willen terug in de tijd, maar dat kan niet. De wereld draait nu eenmaal door. Het grappige is: door onze klassieke kledingstijl lijkt het alsof er in onze winkel sinds 1935 niks veranderd is. Maar ook wij luisteren naar onze klanten en gaan met de tijd mee.’

Verpakkingen

Lucie Kenny (49) haalt de ingrediënten van de Engelse taarten en cakes die ze bakt voor haar cateringbedrijf The English Cake Lady vooral uit Nederland. Op zakelijk gebied maakt ze zich daarom niet veel zorgen. ‘Behalve de verpakkingen voor de cupcakes, die haal ik wel uit het Verenigd Koninkrijk. Daarvan doe ik voor eind maart nog één keer een grote bestelling. Als er sprake is van een harde Brexit, moet ik op zoek naar een ander alternatief.’

Lucie Kenny, eigenaresse van The English Cake Lady

Bij Kenny staat de radio vandaag de hele dag aan. ‘Ik ben verslaafd aan de updates. Gisteravond heb ik zelfs John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, een mail gestuurd. Ik heb hem gezegd dat hij goed bezig is.’

‘Doordat ik hier al langer dan vijftien jaar woon, kon ik niet stemmen bij het referendum. Dat maakt me boos. Mijn man heeft nu via zijn moeder de Ierse nationaliteit aangenomen, op die manier ben ik in ieder geval nog getrouwd met een EU-burger. Mijn vader heeft voor de Brexit gestemd. Dat heeft onze relatie wel beïnvloed. Ik kan met hem niet over het onderwerp praten. Met niemand eigenlijk die voor de Brexit is.’

Geen plan B

Kenny was blij met de brief die ze zaterdag kreeg van de IND, omdat de Brexit voor haar niet betekent dat ze weg moet uit Nederland. ‘Al wist ik van tevoren wel dat de Nederlanders het goed zouden regelen.’

Veel vertrouwen dat May dinsdagavond haar deal erdoorheen krijgt heeft Kenny in ieder geval niet. ‘Ik denk niet dat ze een plan B heeft, want het plan dat ze nu voorlegt is al zo slecht. Het zou beter zijn als er een nieuw referendum komt. Maar het probleem is dat mensen vooral zeggen wat ze niet willen, maar niet weten wat ze wél willen.’