Moet R. Kelly nog wel een podium krijgen?

AMSTERDAM – ‘Geen R. Kelly draaien, hè?’ grapte programmeur Roy Berkenhamer (38) vorige week tegen de DJ in de nachtclub Bitterzoet. Inmiddels is de hetze losgebroken rond het aanstaande concert van de R&B zanger, dat op 20 april in The Box in Nieuw-West plaatsvindt. In de recente documentaire Surviving R. Kelly beschuldigen een flink aantal vrouwen de zanger van seksueel misbruik. Er zijn verschillende protesten opgezet om het concert niet door te laten gaan.

Er zijn twee petities gestart om de show niet te laten doorgaan – waarvan er eentje inmiddels door onbekende redenen verwijderd is. Ook heeft de organisatie Vrouwenstemmen Top2000 de ‘International Mute R. Kelly Day‘ in het leven geroepen. Dit in plaats van het eerdere evenement ‘International R. Kelly Day’, dat vorig jaar nog gevierd werd door Cafe Struik en Amsterdam Roest.

‘Wij hadden nevernooit R. Kelly een podium gegeven’

Roy Berkenhamer, programmeur Bitterzoet

Boycot
Roy Berkenhamer heeft zelf ook de petitie ondertekend. ‘We leven in een moderne tijd en ik vind niet dat we dit soort artiesten moeten supporten.’ Over de telefoon klinkt hij optimistisch maar serieus over de boycot. ‘Amsterdam moet dit zulk artiesten geen podium geven. Dit hadden wij als Bitterzoet nevernooit gedaan.’

Vorig jaar werd het concert van rapper 6ix9ine in Bitterzoet ook gecanceld. ‘Er kwam naar buiten dat de Amerikaanse jongen ook dingen met minderjarige meisjes gedaan zou hebben. De eigenaren wilden het concert toen al niet meer door laten gaan. Uiteindelijk bleek dat 6ix9ine het land niet eens uit mocht.’

Berkenhamer ziet een belangrijke verantwoordelijkheid weggelegd voor poppodia. ‘Natuurlijk is er vrijheid van meningsuiting, maar je merkt ook hoe verontwaardigd mensen reageren op het aangekondigde concert van R. Kelly. Het is bovendien ook niet goed voor de naam van je club.’’Meer dan de helft van het FunX publiek is tegen de boycot’

The Box heeft dinsdagavond aan De Volkskrant laten weten het concert eventueel af te lassen. ‘Achter de schermen zijn wij hard bezig onze mogelijkheden in deze te onderzoeken’, schrijft een woordvoerder via mail. De evenementenlocatie geeft ook aan niet op de hoogte te zijn geweest ten tijde van de boeking nog niet op de hoogte van de inhoud van de documentairereeks.

‘Meer dan de helft van het FunX publiek is tegen de boycot’

Niels Hoogland, zendermanager FunX

Grensgeval
Amsterdamse urban radiozender NPO FunX wil de zanger niet boycotten, maar gaat juist het gesprek aan met hun publiek. Via mail laat zendermanager Niels Hoogland (46) weten dat dit gesprek onder andere plaatsvindt via sociale media. ‘In het radioprogramma CritiX hebben we via een Instagram-pol gevraagd of het publiek vindt dat R. Kelly ‘in de boycot’ zou moeten. Meer dan de helft vond van niet.

Hoogland vraagt zich af waar de grens ligt. ‘R. Kelly is niet de enige artiest die foute dingen heeft gedaan. Bovendien is de zanger nog niet eens veroordeeld.’ De focus moet volgens FunX niet alleen op de artiest liggen, maar ook waar de muziek zelf over gaat. ‘In genoeg tracks, die ook op FunX worden gedraaid, wordt er gesproken over drugs, geweld of zelfs opgeroepen tot haat of discriminatie.’

Berkenhamer en Hoogland beamen dat het lastig is de muziek, de inhoud en de artiest los van elkaar te zien. Maar het gesprek moet wel gevoerd worden, vinden ze allebei. Berkenhamer: ‘Ik vind het weak dat andere poppodia niet reageren.’

Muziekhal The Box en booking agency J. Noah waren niet beschikbaar voor commentaar.