Amsterdams Playbook

AMSTERDAM – Goedemorgen Amsterdam! Voortaan zullen we een playbook bijhouden over het wel en wee van de Amsterdamse politiek. Wat gebeurde er de afgelopen dagen, waar hadden politici het over en wat staat er op de agenda voor de rest van de week? Je leest het in onze playbook-update die iedere woensdag verschijnt.

WIJN SIPPENDE ELITE: Allereerst natuurlijk dé uitspraak van afgelopen weekend. Menig hoofdstadbewoner verslikte zich in zijn chardonnay bij de woorden van minister-president Rutte, die zondag bij Buitenhof in de bres sprong voor Trump en hem verdedigde tegen de ‘witte wijn drinkende Amsterdamse elite’. Het fragment ging viral, een stroom Twitter-grappen volgde en zelfs internationaal werd de uitspraak opgepikt. Redacteuren Hannah en Tim zochten voor NAP-nieuws uit wie die wijn sippende elite nu eigenlijk is.

En voor wie dit weekend te veel wijn en te weinig nieuws heeft geproefd: hier is nogmaals het fragment van Buitenhof. 

TRUMP: Op Twitter uitte raadslid Zeeger Ernsting (GroenLinks) zijn verbazing over een fles witte wijn met het label ‘Trump’. Of hij er ook een sipje van heeft genomen? Wie zal het zeggen…

PAWEL ADAMOWICZ: Ter nagedachtenis aan Pawel Adamowicz hing de vlag bij de Stopera dinsdag halfstok. De burgemeester van Gdansk overleed maandag aan zijn verwondingen nadat hij zondag was neergestoken tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst.

AGENDA: Deze week staan er vier commissievergaderingen op de planning, namelijk: Wonen & Bouw, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit, Luchtkwaliteit & Duurzaamheid en Financiën & Economische Zaken.

PERCEEL MC SLOTERVAART: Tijdens de commissievergadering Ruimtelijke Ordening zal het stemmen over het voorkeursrecht op de percelen van het Slotervaartziekenhuis worden voorbereid. Als – zoals wordt geadviseerd – in de raadsvergadering van 23 januari met het voorstel wordt ingestemd, dienen eigenaren hun grond de komende drie jaar eerst aan te bieden bij de gemeente voordat met andere bieders mag worden onderhandeld over verkoop. Specifieke plannen van de gemeente voor de herontwikkeling zijn nog niet bekend, maar de bestemming is in ieder geval: ‘werken (waaronder medisch) en wonen met voorzieningen.’

VERZORGINGSTEHUIZEN: Een teleurstelling voor raadslid Wil van Soest (PvdO). Het college wijst haar initiatiefvoorstel ‘Verzorgingstehuizen nieuwe stijl’ van de hand en de commissie adviseert de raad om niet met het voorstel in te stemmen. ‘Verzorgingstehuizen nieuwe stijl’ vraagt de gemeente meer te investeren in kleinschalige verzorgingstehuizen, waar bewoners een eigen appartement hebben en selectief zorg in kunnen kopen. Tijdens de vergadering van Wonen & Bouw zal de bestuurlijke reactie worden besproken, maar het advies blijft waarschijnlijk staan. ‘We omarmen de bezorgdheid, maar doen al genoeg op dit gebied,’ aldus het college in de bestuurlijke reactie.

IJPLEINVEER: In de commissievergadering Mobiliteit, Luchtkwaliteit & Duurzaamheid wordt de stemming voorbereid over het uitbreiden het IJveerplein. Het plan voor de verplaatsing naar de De Ruijterkade lag er al, maar als de gemeenteraad 23 januari instemt worden de herinrichting van het hele pontplein en het terugplaatsen van het NACO-huisje eraan toegevoegd. Daarnaast wordt de uitvoeringsperiode uitgesteld: van 2020 naar 2022. 

Verder zal de commissie Financiën & Economische Zaken de raad adviseren dit jaar opnieuw het programma StartUp Amsterdam op te zetten en wordt de verhuizing van EMA-medewerkers besproken. Ook een wijziging van de Regionale Havenverordening– die het reguleren van LNG-activiteiten (vloeibaar aardgas) bij schepen makkelijker moet maken – komt aan bod. 

UITSMIJTER: Enthousiasme op Twitter over een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. Dinsdag oordeelde de kantonrechter dat werknemers van Deliveroo geen zzp’ers zijn en gewoon onder de cao vallen. Vorig jaar oordeelde de rechter nog dat er wél sprake was van zelfstandigheid. Sofyan Mbarki (PvdA) sprak van “een ontzettend belangrijke stap in de strijd voor een eerlijke en veilige arbeidsmarkt.”