Duurzaam shoppen in Amsterdam

AMSTERDAM – Gympen van kauwgom, onderbroeken van bamboe en allerlei tips over het opzetten van een duurzaam modemerk. In het kader van de Week van de Circulaire Economie staat de Amsterdamse onderneemster Sivan Breemhaar vandaag op de Sustainable Fashion Day in het ‘circulaire paviljoen’ van de ABN Amro in Zuid. NAP Nieuws sprak haar over haar visie en het scoren van duurzame kleding in onze hoofdstad.

Sivan Breemhaar (30) startte samen met compagnon Kars Gerrits in 2013 het duurzame modemerk Afriek. Het doel? Een gelijkwaardige samenwerking met Afrika stimuleren. Afriek produceert kleding met een Nederlands design en Afrikaanse stoffen. ‘Die samenwerking bereiken we door goed naar elkaar te luisteren zonder dat er sprake is van een top-down mentaliteit.’ Samen zochten de twee jonge ondernemers naar de beste kleermakers in Rwanda, die zij van een goed salaris voorzien in plaats van slechts een minimumloon.

‘Ik kom nooit meer in de Zara en de H&M’

– Sivan Breemhaar

Het is vooral de filosofie achter Afriek die Breemhaar drijft het merk vandaag te promoten tijdens de Sustainable Fashion Day. ‘We hanteren een vorm van corporate activism. Het teweeg brengen van een echte verandering voor een betere wereld. Samen met andere merken die wezenlijk iets willen veranderen, is deze dag een uitgelezen kans om een grotere doelgroep te bereiken.’

Het maken van een duurzame keuze inspireert anderen en dat is volgens Breemhaar hard nodig. Zelf zit ze ook niet stil en wil dolgraag nog samenwerken met een stoffenproducent in Rwanda. ‘Het liefst zou ik samen een campagne opzetten en daar met lokale ontwerpers stoffen van biologisch katoen ontwikkelen.’

Prijskaartje
Na de vraag over hoe het gesteld is met de duurzame kledingwinkels in Amsterdam is het even stil. ‘Dat vind ik wel een lastige. Ik shop namelijk niet zo veel en vaak’, zegt Breemhaar lachend. ‘Ik heb niet heel veel geld. Dat zou ik als excuus kunnen gebruiken om te kopen in winkels als de Zara en de H&M, maar dat wil ik sowieso niet. Ik ga er ook nooit meer naar binnen.’ De winkels waar ze wél geld wil uitgeven zijn vaak een stuk duurder. Daar geldt volgens Breemhaar het credo: ‘kwaliteit in plaats van kwantiteit’.

Tekst gaat verder onder de foto

Volgens Breemhaar is dit hogere prijskaartje het zeker waard. ‘Er zijn in Amsterdam genoeg plekken waar je duurzaam kunt winkelen. Deze moeten door veel mensen alleen nog ontdekt worden. Ik koop mijn kleding het liefste bij winkels zoals de Geitenwollenwinkel, The Impactshop en de Verse Goods Store op de Prinsengracht. Die winkels hebben allemaal hele mooie duurzame kleding.’ Maar ook kledingbibliotheek Lena in de Westerstraat staat in haar rijtje favorieten. Daar kun je kleding lenen en later weer terugbrengen. ‘Je moet alleen wel geluk hebben dat de juiste maat ertussen hangt.’

Over vijf jaar hoopt Breemhaar in ieder geval dat de Primark uit het Amsterdamse straatbeeld verdwenen is. ´Ook de H&M heeft dan hopelijk bedacht dat als ze willen blijven bestaan, ze daadwerkelijk duurzaam moeten zijn. Het zou geweldig zijn als de Kalverstraat er dan anders uitziet, maar wel beschikbaar én betaalbaar blijft voor iedereen.’

‘Maar laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal al genoeg kleding. Je kunt ook eens een keer iets van een vriendin lenen of een spijkerbroek leasen bij MUD Jeans. Die slijten tenminste niet zo snel als die broeken van de Zara.’

Fotograaf: Annebel Eppinga