‘Volledige zeggenschap digitale gegevens voor Amsterdammers’

AMSTERDAM – Amsterdammers moeten volledig zeggenschap krijgen over hun digitale gegevens. Dit zegt wethouder Touria Meliani (GroenLinks, Kunst en Cultuur en Digitale Stad) tijdens de eerste jaarlijkse lezing Staat van het Internet.

Volgens Meliani moet de ‘digitale stad’ van de Amsterdammers worden en niet van ‘één van de grote techbedrijven of dataslurpers’. De eerste Staat van Internet vond dinsdag plaats in de Openbare Amsterdamse Bibliotheek (OBA). Jaarlijks wordt hier vooruit gekeken op de impact van technologie in de stad. ‘We zien de digitale stad als een stad vol kansen. Als wij het goed regelen, kan technologie bijdragen aan energietransitie, onderwijs, veiligheid en zorg’, aldus de wethouder.

Terug het hok in
Amsterdam is onder leiding van Meliani een coalitie begonnen met New York en Barcelona waarin gesproken wordt over digitale mensenrechten. ‘Grote technologiebedrijven kunnen alleen in hun hok worden teruggeduwd als we samenwerken en ons niet laten uitspelen. Met honderd steden willen we halverwege dit jaar principes adopteren en hanteren in onze steden.’  

Eén van deze principes is dat persoonlijke data inzichtelijk wordt voor de burger. De wethouder spreekt van het project ‘Mijn Amsterdam’. Hier kunnen Amsterdammers hun persoonsgegevens bekijken en bepalen welke instanties deze data mogen inzien en gebruiken. De komende jaren moet ‘Mijn Amsterdam’ toegankelijk worden voor de Amsterdammer.

Negen ton beschikbaar
Daarnaast wil de wethouder nauw samenwerken met Amsterdammers en lokale projecten. Hiervoor is een budget: ‘We hebben negen ton beschikbaar gesteld voor initiatieven in de digitale stad om ervoor te zorgen dat we de privacy beter te kunnen bewaken.’ Deze initiatieven moeten ervoor zorgen dat de gemeente gebruik gaat maken van open source, transparante software en inzicht geeft in algoritmen. In april kunnen lokale bedrijven of Amsterdammers zich hiervoor inschrijven.

De wethouder liet verder niet weten welke concrete verdere stappen er dit jaar nog meer genomen gaan worden om van Amsterdam ‘de koploper’ van de digitale steden te maken.

Beeld: Openbare Bibliotheek Amsterdam