‘Kerstbomen deze week nog opgehaald in Oost’

AMSTERDAM – Wie door Amsterdam-Oost fietst, ziet kerstbomen op straat liggen. Bewoners hebben zich niet aan de regels van de gemeente gehouden, en de wind heeft de bomen door de buurt verspreid.

Buurtbewoonster Dille (60) wijst naar de afgebrande kerstboom die voor haar woning in Amsterdam-Oost ligt. ‘Het is heel vervelend dat er nog zoveel kerstbomen liggen. Sommige bomen vliegen over de straat. Gevaarlijk. En die kerstboom daar is volgens mij zondagnacht in de fik gestoken.’

Plaats delict van de afgebrande kerstboom is de Polderweg in Watergraafsmeer. Pal tegenover het Montessori College Oost. Hoe de kerstboom is afgebrand, durft buurtbewoonster Dille niet te zeggen. De politie en brandweer hebben ook geen melding binnengekregen van een in de fik gezette kerstboom. Dille hoopt dat de kerstbomen – die ondertussen door de hele wijk zijn verspreid – ‘snel worden opgehaald’.

Eigenlijk te laat
De gemeente Amsterdam is sinds 2 januari bezig met het ophalen van kerstbomen. In Watergraafsmeer konden de bewoners alleen op 3 en 10 januari hun bomen kwijt. Niet iedereen heeft zich daar aan gehouden, blijkt uit wandeling door de wijk.

Veerle Kloosterman (24) heeft haar boom zaterdag op de Praterlaan achtergelaten. ‘Ik hoorde van mijn huisgenoten dat ik eigenlijk te laat was, maar er lagen nog veel meer kerstbomen op straat. Ik dacht: ik mieter deze er ook gewoon bij. Ik had verwacht dat ze nu wel alles opgehaald zouden hebben.’

‘Niet netjes’
Door de hevige windstoten zijn de bomen verspreid door de wijk. Ze liggen op de stoep, midden op straat, op parkeerplaatsen en op grasveldjes. ‘Ik zie overal kerstbomen. Het ziet er niet uit’, laat Joanna (34) weten als ze met haar dochtertje van drie door de buurt wandelt. Ze vindt het ‘niet netjes’ dat haar buren de bomen zo achter hebben gelaten.

Andere buurtbewoners hebben er minder last van. Niet van de bomen die verspreid zijn door de wijk of van de afgebrande kerstboom die er ligt. ‘Vroeger zou ik ze allemaal in de brand hebben gestoken. Jammer dat het niet meer mag’, lacht een voorbijganger.

Voor Dille en Joanna is er goed nieuws. Marije van Wees, woordvoerder van stadsdeel Oost, laat weten dat de gemeente deze week nog vuilniswagens inzet om de laatste kerstbomen op te halen. De bomen worden gebruikt om groene energie op te wekken en om er compost en houtsnippers van te maken.

Bewoners die na deze week hun kerstbomen weg willen gooien, kunnen terecht bij een van de afvalpunten in Amsterdam.

Kerstbomen door de wind meegenomen op de Polderlaan