Eerste jeugdboek over roken gepresenteerd

AMSTERDAM – Kinderboekenschrijfster Martine Glaser reikt vanmiddag in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis haar nieuwe jeugdboek uit. Mij pak je niet is bedoeld voor kinderen vanaf 13 jaar. Met het boek hoopt Glaser aan jongeren te laten zien hoe gevaarlijk roken is.

In het jeugdboek besluit een groep jongeren actie te voeren tegen de tabaksindustrie die het op hen heeft gemunt. Glaser besloot het boek te schrijven nadat haar eigen dochter aan longkanker overleed. ‘Het schrijven was soms heel confronterend en moeilijk, maar het heeft me wel geholpen met de verwerking’, zegt Glaser. Het boek is een eerbetoon aan haar dochter geworden.

Volgens Helma van Lierop, hoogleraar jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg, werkt een fictieboek beter om jongeren van het roken af te houden dan een informatiebrochure, omdat een roman voor meer inlevingsvermogen zorgt bij kinderen. ‘Maar we moeten het effect ook weer niet overschatten. Een boek is slechts één medium, en niet het medium dat onder jongeren het meest populair is. Een boek kan wel samen met andere signalen via verschillende media bijdragen aan een grotere bewustwording.’

En dat is precies wat Glaser wil bereiken. ‘Ik zeg niet dat mijn boek alles zal veranderen, maar ik hoop wel op gesprekken over dit onderwerp, op middelbare scholen bijvoorbeeld.’ Ze zou willen dat jongeren na het lezen van haar boek wel drie keer (‘of het liefst driehonderd keer’) nadenken voor ze hun eerste sigaret opsteken. ‘Hopelijk realiseren ze zich dat ze dan precies doen wat de tabaksindustrie van ze wil’, zegt Glaser. ‘Ik heb nog liever dat kinderen een keertje xtc doen dan dat ze experimenteren met sigaretten.’