Spot drijven met millennials

AMSTERDAM – Theatermaker Daniëlle Schel (33) stond afgelopen weekend in Theater Bellevue met haar eerste avondvullende voorstelling Patroon. Ze vindt in de spotlights staan maar ingewikkeld: ‘Ik wist niet dat theatermaken je beroep kon zijn.’

Liefde voor theater had Daniëlle Schel altijd al. Maar tot een aantal jaren terug dacht ze dat het maken van theater niet meer kon zijn dan een hobby. Ze schreef zich in voor een opleiding theatertechniek en zag een leven achter de schermen voor zich. ‘Toen ik ontdekte dat ik toch heel graag op het podium wilde staan, heb ik stiekem auditie gedaan. Pas toen ik aangenomen werd heb ik het mijn ouders verteld.’ 

In 2007 studeerde Schel af aan de Amsterdamse Theater Academie. Toch kwam het besef dat theatermaken daadwerkelijk haar beroep kon zijn pas na haar deelname aan het Café Theater Festival, waar ze in 2011 de juryprijs won. ‘Dat was eigenlijk de eerste keer dat ik dacht: ik mag meedoen.’

Dit triomfantelijke gevoel werd versterkt nadat ze in 2017 de publieksprijs won op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ze sloot zich aan bij Breijwerk, het impresariaat van Claudia de Breij, en ging samen met regisseur Titus Tiel Groenestege aan de slag met haar debuutvoorstelling Patroon.

‘Ik zie dingen altijd heel rooskleurig voor me, maar dat is gewoon zelfsabotage.’


Laatbloeier
In Patroon drijft Schel de spot met de hedendaagse prestatiecultuur. Met sketches, karikaturen en een flink aantal pakkende liedjes (met Luuk Janssen op gitaar) uit ze haar (zelf)kritiek op de typische millennial. Waar zijn de hoge verwachtingen die we hebben van het leven, onszelf en anderen eigenlijk goed voor? 

’Soms ben ik heel erg hard voor mezelf. Zo dacht ik dat ik de week voor de première helemaal ontspannen moest zijn. Maar eigenlijk dacht ik alleen maar: wat een dikke stress. Ik zie dingen altijd heel rooskleurig voor me, maar dat is gewoon zelfsabotage.’ 

De boodschap van haar voorstelling luidt dan ook dat het leven altijd anders loopt dan verwacht. En dat is prima. ‘Voor mijn gevoel ben ik best een laatbloeier. Als kind dacht ik altijd dat ik nu een huis, een man en kinderen zou hebben. Maar nu sta ik ineens in het theater, dat had ik nooit verwacht!’

Patroon is tot en met mei 2019 te zien in de theaters.


Beeld: Janita Sassen (Daniëlle Schel – Patroon)