‘Maak duidelijk waar je als medium voor staat’

In een drieluik over transparantie in Amsterdamse media spreken we verschillende (hoofd)redacteuren. Het doel: peilen hoe transparant de berichtgeving in onze stad is. We starten bij The Post Online.

AMSTERDAM – Wat er achter de redactiemuren van nieuwsorganisaties gebeurt is vaak een raadsel. Toch kan het maakproces ook relevant zijn voor het grote publiek. Hoe zorgt het Amsterdamse The Post Online (TPO) ervoor dat de lezer voldoende informatie krijgt?

TPO is een online rechts medium dat graag tegen de gevestigde media aantrapt. Ze hebben geen redactieruimte en hoofdredacteur Bert Brussen (43) werkt sinds een jaar permanent vanuit zijn huisje op Gran Canaria. Tussen de vulkanische bergen en palmboombladeren tikt hij zijn columns voor TPO.

De Canarische natuur waarin TPO-hoofdredacteur Bert Brussen (43) zijn werk doet.

Waarom bent u verhuisd?

‘Omdat ik Amsterdam een vervelende linkse stad vind. De mensen zijn er onprettig, bemoeizuchtig en moralistisch.’

Heeft TPO een transparantie-beleid?

‘Nee, dat hebben we niet. TPO is een medium met beperkte middelen. Zo hebben we maar drie vaste medewerkers. Wel vind ik dat journalisten met open vizier moeten schrijven. Daarom plaats ik niet graag anonieme stukken op de website. Als je iets vindt dan moet je daarvoor uitkomen, en je niet verschuilen achter je laptop. Dat is wel heel makkelijk.’

Informeert u de lezer over de redactionele keuzes van TPO?

‘Neem het voorbeeld ‘Peter Blasic’, de journalist die plagiaat pleegde en anonieme bronnen verzon in Elsevier, Knack en De Nieuwe Revu. Blasic publiceerde ook twee artikelen op TPO, waarvan één frauduleus. Ik schrijf dan meteen een verantwoording. Daarin leg ik uit dat TPO tekort is geschoten. Het artikel had nooit gepubliceerd mogen worden. Ik heb dan de verantwoordelijkheid om dat op te helderen.’

Waarom is het zo moeilijk voor media om transparant te zijn?

‘Vanwege het gelikte format van veel media. De lezer ziet een mooi afgewerkt product dat als de objectieve waarheid wordt gepresenteerd. Hierdoor is het volstrekt onduidelijk wat er achter de schermen gebeurt. Media moeten niet bang zijn zich meer bloot te geven. Ook zelfkritiek moet mogelijk zijn.’


‘Media moeten niet bang zijn zich meer bloot te geven’

Bert Brussen – TPO-hoofdredacteur

Moeten journalisten streven naar zo objectief mogelijke berichtgeving?

‘Je moet eerst duidelijk maken waar je als medium voor staat. Vervolgens kan de lezer de berichten in context plaatsen. Wel moeten de feiten natuurlijk altijd kloppen en verifieerbaar zijn. In die zin is objectiviteit belangrijk.’

Kan je niet zonder politieke kleur verslag doen?

‘Dat is lastig. Denk bijvoorbeeld aan Nieuwsuur. Dat is een programma dat pretendeert objectief te zijn. Maar als je kijkt naar het Twitter-gedrag van de verslaggevers en presentatoren, dan is die objectiviteit nog moeilijk te geloven.’

Is dit te voorkomen?

‘Nee. Daarom heb ik een hekel aan media die hun berichten als de waarheid neerzetten. Het is altijd een interpretatie van de feiten. Veel mensen hebben niet door dat wat ze lezen of zien een keuze is.’