Amsterdams Playbook

Goedemorgen Amsterdam,

Ambtenaren in opstand: boze boa’s en brandweerlieden zeggen het vertrouwen in de burgemeester op. Ongehoorzaamheid is sowieso in trek deze week, want donderdag vertrekken Amsterdamse middelbare scholieren naar het Malieveld en volgende week staan ze op de Dam. Je leest in deze nieuwsbrief alles over de burgerlijke ongehoorzaamheid.

Boos I: Vertrouwen hebben ze niet meer, de nog onbekende brandweerlieden die een brandbrief aan de burgemeester ondertekenden. Zij zeggen het vertrouwen in de huidige korpsleiding op. Een pijnlijk moment net nadat Oud-generaal Peter van Uhm tekst en uitleg had gegeven over zijn rapport, getiteld ‘Bouwen aan Vertrouwen’.

Tijdens de commissievergadering van Algemene Zaken ontkende Van Uhm dat de brandweer een racistische of seksistische organisatie zou zijn. Wel moet er een hoop veranderen. Om de personele zaken af te handelen zou een ‘Chief of Staff’ naar Amerikaans voorbeeld moeten worden voorgesteld. Of dat de gewenste stabiliteit gaat brengen is maar de vraag. De Amerikaanse president Donald Trump is inmiddels aan zijn derde ‘CoS’ in drie jaar tijd bezig.

Ondanks de boosheid werd vrijdag wel de ‘proeftuinkazerne’ geopend, een lang gekoesterde wens van de zo gehate brandweerleiding:

https://mobile.twitter.com/Veico_ODW/status/1091333609678610432

Boos II: Ook de boa’s zijn boos. Handhaving en andere ‘buitengewoon opsporingsambtenaren’ willen het liefst een wapenstok. Volgens Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond is dat nodig om dat boa’s ‘in de frontlinie staan, maar met een lege riem.’ De ins en outs over de staking en hun wensenlijstje lees je hier.

Boos III: Scholieren, ook uit Amsterdam, gaan morgen richting het Malieveld. Daar demonstreren zij voor een beter klimaat. Volgende week is het de beurt aan Amsterdam zelf. Dan willen zij op de Dam demonstreren.

De groenste? Michiel Klein (ChristenUnie) is genomineerd als groenste politicus van het jaar door Natuurmonumenten. Het statenlid uit Noord-Holland gelooft ‘dat de wereld goedbedoeld is, en dat wij ieder de verantwoordelijkheid hebben om ons steentje bij te dragen.’ Zelf doet hij dat onder meer door zijn spijkerbroeken te leasen in plaats van te kopen.

Op de agenda: Deze week vergaderen vier commissies in de gemeenteraad. De hoogtepunten uit de commissies Wonen Bouwen – Ruimtelijke ordening – Mobiliteit, Luchtkwaliteit en Duurzaamheid – Financiën

Wonen & Bouwen bespreekt deze ochtend onder meer het onderzoek naar AirBnB waaruit blijkt dat het de huizenprijzen doet stijgen in steden zoals Los Angeles en Amsterdam.

Ruimtelijke ordening bespreekt de verkoop van het Slotervaartziekenhuis. De gemeente en de curatoren liggen overhoop over het voorkeursrecht. De gemeente zegt daar gebruik van te kunnen maken, terwijl de curatoren dat betwisten. Zij vrezen dat een pand dan minder opbrengt.

 –Mobiliteit bespreekt het rapport van de Rekenkamer over de ‘schaarse vergunning’. De Rekenkamer deed onderzoek naar de beschikbaarheid van parkeervergunningen tot het varen met een rondvaartboot. De Rekenkamer stelt een aantal verbeterpunten voor, zoals het duidelijker motiveren over het aantal vergunning dat beschikbaar wordt gesteld en het centraliseren van de kennis over de vergunning binnen de ambtenarij.

Bij Financiën staan de tegenvallende prestaties van het Amsterdamse Energiebedrijf op de agenda. Daar werd op vijf december een brief over verstuurd, die morgen eindelijk wordt besproken.

Uitsmijter: Er werd al over ingesproken bij Algemene Zaken; de mogelijke komst van een asielzoekersopvang in de Watergraafsmeer. De stemming daar is afwachtend, want zoals een buurtbewoner zegt: ‘dat dit zomaar mag zonder inspraak, dat geloof ik niet’