‘Hier mag je zijn wie je wil zijn’

In de rubriek Allemaal Amsterdam zoomen we dagelijks in op bijzondere mensen en plekken in de stad. Vandaag: karaoke-avond bij café Lellebel.

AMSTERDAM – Café Lellebel, dinsdagavond 21.00 uur. Normaal is dit dé plek voor drag queens, en de LHBTQ+ gemeenschap, maar vanavond mogen ook andere gegadigden zich aan de karaoke wagen. Hazes met ‘Zij Gelooft In Mij’ voor een beginnende volkszanger? Staat erin. ABBA met ‘Mamma Mia’ voor de groep studenten? Geen probleem. Of ‘Private Dancer’ van Tina Turner, inclusief bijpassende dans voor een drag queen? Kan prima.

Hans Wijtenburg

Hans Wijtenburg is naast de DJ van de avond ook de eigenaar van het café. Er is geen vaste gast die Hans niet kent. En als iemand een lied aanvraagt wat hij niet heeft? ‘Dan probeer ik die te vinden voor de volgende karaoke-avond.’ Lellebel is een veilige verzamelplaats geworden voor homoseksuelen, transgenders en drag queens. En dat wordt gewaardeerd door de gasten: ‘Als Hans me morgen belt om te zeggen dat hij me nodig heeft, kom ik meteen!’

Quincy Brink

Voor een echte karaoke-avond kunnen de Nederlandstalige klassiekers niet ontbreken, vindt ook Quincy Brink. Hij is zelf net begonnen als volkszanger. ‘Ooit wil ik een uitverkochte Ziggo Dome spelen, maar je moet ergens beginnen, dus waarom niet in Lellebel?’ Vandaag heeft hij een videoclip opgenomen voor zijn eerste single ‘Verliefd’. Zijn manager, Marc, vroeg hem daarna mee naar de karaoke-avond, om te oefenen. ‘Marc kent iedereen hier. Dankzij hem mocht ik hier tijdens de Pride vorig jaar ook optreden. Zo lekker dicht bij het publiek maakt het optreden ook heel leuk.’

Billy Boss

Een vaste gast in het publiek is Billy Boss. Hij is al 75, maar nog steeds wekelijks te vinden bij de karaoke-avond. ‘Vroeger zong ik ook heel veel, maar ik heb te lang en te veel gerookt. Nu luister ik graag naar mensen die dénken dat ze kunnen zingen.’ Regelmatig zit Billy met zijn handen over zijn oren. ‘Niet om aan te horen, maar het is zo gezellig dat ik blijf terugkomen.’ Hij is al bijna 60 jaar samen met zijn vriend. ‘Die vindt het nachtleven nu veel te druk.’ Hij zit liever thuis te puzzelen op de bank. ‘Ik niet hoor, ik blijf hier voorlopig nog wel langskomen.’ Rond een uur of 12 houdt Billy het voor gezien. ‘Dag meisje, nog een fijne avond!’

Jeanine Squirrel (links) en Vivonne van Geuns (rechts)

Jeanine Squirrel (foto links) en Vivonne van Geuns (foto rechts) voelen zich beiden vrouw. Ze zijn transgender. Standaard zijn ze op dinsdagavond samen in Lellebel te vinden: ‘Je mag ons echt wel partners noemen.’ Het café is voor hun een thuis geworden. ‘Hier kan je zijn wie je bent en wie je wil zijn. Je zal er nooit om veroordeeld worden.’ Vivonne waagt zich ook aan de karaoke. Met name de Franstalige nummers zingt ze graag. Jeanine kijkt liever toe. ‘Vivonne kan wel zingen, maar als ik het doe kan ik me hier niet meer vertonen.’ Vivonne vindt het geen probleem dat Jeanine niet zingt. Ze heeft genoeg andere kwaliteiten. ‘Zij kan echt alles. Ze is creatief en is zo wijs. Als we op vakantie zijn, hoeven we nooit een gids mee te nemen. Jeanine weet alles.’ Ook Jeanine voelt zich helemaal gelukkig met Vivonne: ‘Ze is het beste in mijn leven.’