Terraspionier

In de rubriek Allemaal Amsterdam zoomen we dagelijks in op bijzondere mensen en plekken in de stad. Vandaag: Terraspionieren in Amsterdam

AMSTERDAM – Een gevoelstemperatuur van (maar) twaalf graden Celsius, zachte wind en een blauwe lucht. Het is nog februari, maar het lijkt deze week al lente. Massaal trekken Amsterdammers naar de terrasjes. Wie zijn deze pioniers? 

Patrizia (49) en Eymert (71) bij Café De Jaren

‘Ik zat in het donkerste hoekje van het café op Patrizia te wachten, maar zij wilde per se buiten zitten’, vertelt Eymert. De twee vrienden zitten op het terras aan het water van Café de Jaren. ‘Wat we hier doen? Gewoon, tomatensoepje eten’, zegt Eymert. ‘Het is onze valentijnsdate’, zegt Patrizia. ‘Oh echt? Dat was ik niet van op de hoogte’, antwoordt Eymert, een tikje verontrust. Als hij merkt dat Patrizia een grapje maakt, buldert hij van het lachen. ‘De tomatensoep hier is wel heel goed hoor!’

Rob (67) en Patricia (47) bij Lokaal ’t Loosje

Weer of geen weer, Rob en Patricia zitten altijd op het terras. ‘Als roker zit je sowieso wel buiten, ook als het takkeweer is’, vertelt Patricia. Ze zitten met hun gezichten vol in de zon op het terras van hun stamkroeg Lokaal ’t Loosje op de Nieuwmarkt. ‘We zijn lekker samen aan het lunchen en bijbeppen’, zegt Rob. De hond van Patricia, Zeus, is ook mee. Hij staat naast de tafel te lonken naar het overgebleven pistoletje tonijnsalade.

Wouter (36) en Huub (27) bij The Tara

‘Dit is mijn terrasdebuut van 2019’, zegt Wouter. Hij heeft net met een vriend, Huub, een latte macchiato gedronken op het terras van The Tara. Zij zijn de enigen op het terras. ‘Leg je dat ook vast?’ vraagt Huub. Ze vinden de leegte niet ongezellig. ‘In de zomer heb je alleen maar overvolle terrasjes, dan loop ik me de hele tijd te ergeren’, zegt Wouter. De drukte en hitte hoeven van Wouter niet. ‘Ja maar soms is dat toch juist gezellig, jongen!’ zegt Huub, die wel van wat reuring houdt.

Nine (24) en Dorien (24)

Samen zitten Nine en Dorien aan de cappuccino en kroketten. ‘Heerlijk,’ zegt Nine. Ze treffen elkaar voor lunch bij Brasserie Meuwese op het Rokin. De eerste zonnestralen moet je gewoon pakken, volgens hun. Voor Nine is het de eerste keer op een terrasje van het jaar. ‘Maar ik ben niet per se het type dat in februari bij de eerste zonnestraal op de camping staat.’ Dorien zat vorige week al aan de Amstel in de zon, maar wel met haar jas nog aan. ‘Daar is het nog te vroeg voor.’