Regenlaarsjes onder een zomers rokje

Tiffany-sleutel: hét accessoire voor dit voorjaar - foto vociferous, Flickr.com
Tiffany-sleutel: hét accessoire voor dit voorjaar - foto vociferous, Flickr.com

De Amsterdam Fashion Week komt er aan, en hoewel het nog koud en guur is verschijnen de eerste lentecollecties al in de kledingzaken. Kledingwinkeleigenaresse en styliste Alice Zegerius (47) licht een tipje van de sluier op wat wij dit seizoen kunnen verwachten.

Amsterdam, 12 jan – Alice Zegerius is eigenaresse van een exclusieve kledingzaak op de Beethovenstraat in Amsterdam Oud-Zuid. Ze heeft uiteenlopende klandizie – van nouveaux riches tot modeliefhebbers met een minder dikke portemonnee. Ze blikt alvast vooruit op wat wij eind januari tijdens de Fashion Week in Amsterdam kunnen zien.

“Het nieuwe seizoen begint met pastel- poeder- en snoepkleuren. Het is allemaal lief en vrouwelijk, past bij het thema ‘Alice in Wonderland’. Kledingstukken zijn met roosjes en strikjes afgewerkt. Krinkelende stoffen komen terug. ‘Military’ blijft voorlopig ook nog in, maar nu alleen in de groene teint. Ik vind het een hele moeilijke kleur die niet iedereen staat. Maar dat geldt ook voor pastelkleuren. Naarmate de zomer nadert, komen er ook echte felle kleuren bij: turkoois, rood en heel veel blauw.”

Kleuren en silhouetten

Niet alleen kleuren maar ook silhouetten gaan aankomend seizoen veranderen. “We zijn nog steeds niet af van de skinny-jeans, maar dan niet meer met een hele lage taille. Blazers met pofmouwtjes blijven in en natuurlijk leren jackjes die met alles te combineren zijn. Wijde tunieken zijn nog steeds actueel, rokken worden steeds meer vervangen door echte halflange zomerjurkjes. Lange, wijde en vormloze t-shirts komen in de plaats van getailleerde topjes.”

Accessoires

Zonder mooie accessoires is het zomerseizoen niet voor te stellen. “Sleutels in Tiffanystijl, dunne armbandjes in de stijl van Cartier, munten in de stijl van Mi Moneda en verschillende soorten boa’s worden erg populair. Grove riemen worden vervangen door hele dunne riempjes. En ik geloof nog steeds dat regenlaarsjes ook in Nederland populair zullen worden. Het regent hier zo vaak! Binnenkort gaan wij deze laarsjes gewoon met een zomers rokje dragen. Dat zou zo een nieuwe hit kunnen worden.”

Maar wat als echte Tiffany of Cartier onbetaalbaar zijn? Zijn de nagemaakte accessoires ‘not done’? Zegerius heeft daar een andere mening over. “Niet iedereen kan 1500 euro neerleggen voor een echte ketting van Tiffany, maar mensen willen wel met de mode mee. Dat snap ik wel. Bovendien maakt tegenwoordig iedereen van alles na, omdat dat vandaag de dag heel makkelijk is. Veel warenhuizen en goedkopere merken kopen iets van een duur merk, sturen het naar China en hebben meteen een hele partij namaakstukken waar een klein detail aan veranderd is. Alleen als het echt slecht nagemaakt is, kun je daar beter vanaf blijven.”

Nederland ‘underdressed’

In vergelijking met de inwoners van andere Europese landen, zijn Nederlanders niet zo dol op de uitbundige kledingstijl. Dit is ook te zien aan kledingstukken die in de meeste Nederlandse winkels worden aangeboden. De winkel van Alice Zegerius bestaat al zeven jaar en is grotendeels gevuld met sierlijke en chique kleding. “Ik koop wel in wat ik zelf leuk vind, maar houd ook rekening met de markt. Aan hele vrouwelijke kleding zijn Nederlanders nog niet gewend, maar ik bied het toch wel aan. Stoere en sportieve kleding is toch al overal te koop. Ik denk dat de Nederlandse liefde voor stoer en sportief ontstaan is omdat hier bijna nooit wat mag. Zelfs naar gala-avonden komen mensen in een spijkerbroek en houden ze zich over het algemeen niet aan de dresscode. Je bent hier al gauw ‘overdressed’ en je mag bijvoorbeeld geen bontjas aan zonder dat je last van dierenactivisten krijgt. Terwijl ze in België mooi gekleed lopen en wel echt bont dragen. Ik vind persoonlijk, dat het beter is om ‘overdressed’ te zijn dan ‘underdressed”.

Volgens Zegerius ligt dit niet aan hoge prijzen van designkleding: “Je hoeft niet je hele kledingkast vol te hangen met merkkleding. Dure en minder dure kleding zijn goed met elkaar te combineren. Zelfs bij de goedkoopste warenhuizen is altijd wel iets moois te vinden. Dé oplossing voor alle gelegenheden is in ieder geval ‘a little black dress’ met een paar hakjes of ballerina’s. En zo’n jurkje is bij elke winkel wel te koop.”