'Ik wil mijn hoofd soms bedekken, so what?'

Sofia
Sofia Tahri noemt zichzelf 'parttime boerkadraagster'. Foto: Sofia Tahri

Parttime boerkadraagster Sofia Tahri snapt niet waarom iedereen zich zo druk maakt over  gezichtsbedekkende kleding. “Ik vind het gemakkelijk: je hoeft geen make-up op, je doet die boerka aan en je gaat.”

Amsterdam, 12 jan- Een opvallende aanwezige tijdens het interview met burgermeester Van der Laan in politiek café Libertijn van de Amsterdamse VVD maandagavond is Sofia Tahri (39). Zij is geboren in Marokko, woont dertig jaar in Nederland en noemt zichzelf een ‘parttime boerkadraagster’.

Burgemeester Van der Laan zei zojuist dat hij tegen de boerka is omdat vrouwen ertoe gedwongen worden, hoe ziet u dat?

“Dat is onzin. Vrouwen, ook Amsterdamse witte meiden, kiezen er zelf voor. Ja, ik wil mijn soms hoofd bedekken, so what? Ik betaal gewoon belasting, heb een goed seksleven, doe mee met de maatschappij. Noem mij een incident waarbij een boerkadragende vrouw een moord heeft gepleegd of een overval… er is er niet één. Dus waar maken we ons druk over?”

Zou Van der Laan net als de korpschef Welten moeten zeggen: als er een boerkaverbod komt, worden vrouwen in mijn stad niet gearresteerd?

“Ja. Zeker als hij zegt dat hij de burgemeester is van alle burgers. Want vrouwen met een boerka zijn gewone, normale burgers. Het is geen ander soort groep. Ze vallen niemand lastig, ze kiezen er zelf voor. En als ze al gedwongen worden zijn er allerlei mogelijkheden daar aangifte tegen te doen. Er is het Blijf-van-mijn-lijf- huis en noem maar op.”

Als vrouwen dat niet durven is het toch goed als ze geholpen worden?

“Maar dan gaan we weer pamperen. Als mensen honger hebben gaan ze op zoek naar eten, dus als die vrouwen honger hebben naar vrijheid zullen ze op zoek gaan naar vrijheid. Men ziet de boerka als een onvrijheid, maar vrouwen kiezen daar met hun hart voor. Ik vergelijk het wel eens met mensen uit de Flowerpower-tijd. Je draagt kleding om uiting te geven aan je identiteit.”

Waarom noemt u zichzelf een ‘parttime boerkadraagster’?

“Ik draag een boerka als ik naar het Midden-Oosten en als ik naar de moskee ga. Puur uit respect. En om praktische redenen: je hoeft geen make-up op, je doet die boerka aan en je gaat.”

Wordt u aangestaard als u in een boerka loopt?

“Ja, maar dat interesseert mij niet. Het wordt heel rustig om je heen, bijvoorbeeld als je in de trein stapt, dat heeft een voordeel.”

Mensen komen niet naast u zitten?

“Nee.”

Vindt u het niet vervelend dat mensen bang van u worden?

“Ik ben het boerkaverhaal helemaal zat. Het zijn de massamedia die bij ons die angst inprenten. Niemand maakt zich zorgen over of er een pedofiel in zijn straat woont. Dáár maak ik me zorgen over. En ik maak me zorgen over het onderwijs dat steeds achteruit gaat. En over het feit dat oudjes niet meer de deur uitkomen. Dat we ze wegstoppen in verzorgingstehuizen en de hele dag in poepluiers zitten. Dáár zouden we het over moeten hebben.”

Wat moet er gebeuren volgens u?

“Bestuurders moeten in de media meer accent leggen op de echte thema’s en niet op populistische dingen. Ik kom wel eens in dorpjes. Daar vinden mensen buitenlanders eng. Zij denken dat buitenlanders zoals ik een aparte  voorkeursbehandeling van de overheid krijgen. Dat ik alles mag doen en dat ik minder celstraf krijg. Dat zijn gewone, werkende Nederlanders, hoe kan dat? Het enige wat ze kijken is SBS6 en ze lezen De Telegraaf. We leven in een land van vrijheid en dat moeten we koesteren met alles wat we hebben. Als we continu blijven zeggen: nee, dat kan niet, dat straatbeeld willen we niet hebben, dan worden we een dictatuur.”

Lees ook:

Burgemeester vraagt VVD om boerkasteun

Op de borrel van de Amsterdamse VVD maandagavond riep burgemeester Eberhard van der Laan de liberalen op zich tegen het boerkaverbod te verzetten. Veel succes oogst hij daarbij niet. Lees meer.

Reacties zijn gesloten