"Het Amsterdamse modewereldje overschat zichzelf"

Amsterdam Fashion Week start vandaag. Het is een van de vele modeweken over de hele wereld en Nederlandse media besteden er veel aandacht aan. Lisanne de Jong liep in 2009 mee als model. Maar stelt het echt nog wat voor?

Lisanne de Jong (23) werd in 2009 getipt als de nieuwe Doutzen Kroes. Inmiddels woont en werkt ze in New York en reist ze de hele wereld over. Vorige week verscheen ze in de Russische Vogue en liep ze een show van Dior in Shanghai. Ze heeft een huis gekocht in Amsterdam, maar: “Daar ga ik pas wonen als ik geen modelambities meer heb hoor, want een modellencarriere heeft weinig zin vanuit Amsterdam!”

Lisanne de Jong (Foto: Lisanne de Jong)
Lisanne de Jong (Foto: Lisanne de Jong)

Is Amsterdam een modestad?
“Niet echt. Tommy Hilfiger zit nog wel in Amsterdam. Dat biedt Amsterdam nog enig internationaal perspectief. Er is ook wel een aantal grote merken die af en toe een shoot doen in Amsterdam, maar om nou te zeggen dat Amsterdam groot is wat betreft mode, nee. Het heeft niet zoveel zin om in Amsterdam te blijven als je een internationaal model wil worden, dan kun je beter naar New York, Londen, Parijs of Milaan.”

Dus, Nederland is helemaal niets?
“Nederland heeft sinds kort een Vogue. Dat is groot in de modewereld, hun evenementen zijn ook op het internationale vlak van belang.”

Is Amsterdam Fashion Week (AWF) dan wel het belangrijkste mode-evenement van onze hoofdstad?
“Wat mij betreft niet. Als het belangrijk was, had mijn bureau mij daar wel voor gevraagd. Ik vind de evenementen van Vogue in Amsterdam belangrijker, daar komen grote namen. Daar laat ik mijn gezicht wel zien.”

Hoe verschilt de Fashion Week van bijvoorbeeld die in New York?
“Toen ik meeliep in AWF in 2009, moest ik vijf uur van tevoren aanwezig zijn. Dat is nogal overdreven. De shows in Amsterdam zijn veel kleiner dan in andere landen en daar is de calltime doorgaans drie uur van tevoren. Bovendien trekt New York Fashion Week altijd veel grote beroemdheden. In Amsterdam zijn er een paar BN’ers. Daar houdt het wel mee op. Bovendien zijn er vrijwel geen internationale media aanwezig in Amsterdam, terwijl de Fashion Week in New York altijd afgeladen vol is met media uit alle landen.”

Zoals je het nu schetst, lijkt het alsof Amsterdam zichzelf overschat als modestad.
“Ik denk dat het meer de mensen in het Amsterdamse modewereldje zijn die zichzelf overschatten. Neem zo’n Bastiaan van Schaik. Die heeft zichzelf neergezet als topstylist. Denk je dat iemand buiten Nederland weet wie hij is? Of Mariana Verkerk; misschien was ze ooit wel een goed model, maar nu niet meer. Geen idee wat zij precies doet. Zo zijn er nog veel meer. Soms denk ik weleens: Doe niet zo uit de hoogte, je bent echt niets!”

Lisanne met actrice Liv Tyler op een feest van ontwerpster Stella McCartney
Lisanne met actrice Liv Tyler op een feest van ontwerpster Stella McCartney (Foto: Lisanne de Jong)
Als ik shows loop in het buitenland, krijg ik vaak veel kleren en spullen mee. Dat is goed voor de promotie, want als ik later weer gefotografeerd wordt met die kleren aan, is dat gratis reclame voor dat merk. Tijdens Amsterdam Fashion Week heb ik helemaal niets gekregen. Typisch Hollands. Ik was maandag op een feestje van mode-ontwerpster Stella McCartney, daar werd ik gewoon betaald om haar kleren te dragen, in botsautootjes te rijden en chocolade te vreten. Lekker over the top.”


Dat beeld doet denken aan de serie Hollands Next Topmodel.

“Dat heeft niets te maken met het echte modellenleven. Het is zo aangedikt. Ik ken meiden die mee hebben gedaan en zij vertelden dat ze een script kregen met de opdracht om ruzie met elkaar te maken. En die fotoshoots zijn bizar. Poseren met een dode octopus op je hoofd is geen garantie voor een modellencarrière. In de zes jaar dat ik al werk, heb ik nog nooit zoiets belachelijks hoeven doen. Die meisjes worden getypecast. De programmamakers stoppen zoveel mogelijk verschillende persoonlijkheden in een huis en hopen dat het ruzie wordt. Persoonlijkheid is wel heel belangrijk hoor, in de modewereld. Maar bitchende wijven komen echt niet sneller aan de bak.”

Ben je erbij met Amsterdam Fashion Week?
“Haha, nee echt niet hoor. Daar vlieg ik niet voor terug!”