Snertavond Grachtenfestival Winterspecial succesvolle afsluiter

Het laatste kamermuziekconcert van het Grachtenfestival Winterspecial heeft gisteren veel bezoekers getrokken. Zo’n 250 mensen bezochten het optreden ‘Een snertavond met Ragazze Kwartet’. Deze laatste muzikale avond was de zesde in de reeks van winterse kamermuziekoptredens. In totaal trok de winterspecial ongeveer 1000 bezoekers.

Het Grachtenfestival vindt ieder jaar tien dagen lang plaats in augustus. Dit is het tweede jaar dat het Grachtenfestival ook een winterspecial heeft. Woordvoerder Wim van de Laak: “We doen dit in de winter omdat we anders alleen het festival in de zomer hebben. Zo kunnen we de mensen laten horen dat we er nog zijn.” De bezoekersaantallen zijn dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar.

Vorig jaar waren er vier concerten, verspreid over december en januari. Dit jaar waren het er zes. Van de Laak: “Het was vorig jaar zo’n succes dat we besloten meer optredens in te plannen.” De concerten vonden iedere avond plaats in een kerk in de Amsterdamse binnenstad. “Een kerk leek ons wel een mooie plek. Normaal zitten we aan de grachten, maar dat is nu zo koud.” Gisteravond was dat in de Duif.

Bij ieder optreden op het Grachtenfestival werd het thema ‘Building with Light’ van het gelieerde Amsterdam Light Festival in acht genomen. Dat festival loopt nu ook op zijn einde. “Bij de wintersessie geven we jong talent een carte blanche om een eigen invulling aan de avond te geven. Het speciale lichtontwerp zorgt voor een extra belevenis”, aldus Lidy klein Gunnewiek, directeur van het Grachtenfestival.

De voorstelling is afgelopen. Foto: Laura van der Reijden
De voorstelling is afgelopen. Foto: Laura van der Reijden

Kamermuziek en erwtensoep
Op de festivalwebsite werd ‘Een snertavond met Ragazze Kwartet’ als een “spannende, muzikale avond” aangekondigd. Het kwartet zat in een halve cirkel opgesteld op het podium. Twee kokende vrouwen zaten aan een tafel daarachter. In de korte intermezzo’s tijdens het zestig minuten durende optreden riepen de vrouwen beurtelings ingrediënten door de zaal. Ook hakten en schaafden ze hun groenten mee op het ritme van de muziek. Een van de kokerellende vrouwen was sopraan Nora Fischer, die de avond van zang voorzag.

Aan het eind van de voorstelling werd snert uitgedeeld, waarbij Fischer zingend door de zaal liep met bekers erwtensoep. De meningen van de bezoekers over deze frisse invalshoek waren gemengd. “Het spel was goed, maar het koken voegde niets toe. De zaal zit wel helemaal vol, dat moet je maar lukken”, aldus een echtpaar dat liever anoniem wil blijven. Volgens Klara en Ruth was de avond een succes: “Enig, wat een feestje! Het was wat luchtigere, maar hoogwaardige kamermuziek.”