Uitspraak in kort geding Bolland versus Van Kooten

AMSTERDAM, 6 januari – Componist Rob Bolland mag muziekuitgever Willem van Kooten niet langer zwart maken in de media. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank donderdagmiddag bepaald. Van Kooten, ook wel bekend als Joost den Draaijer, had in een kort geding geëist dat Bolland zou stoppen hem in de media uit te maken voor oplichter.

Rob Bolland foto: Marco Raaphorst via Flickr
Rob Bolland foto: Marco Raaphorst via Flickr

Bolland beschuldigde Van Kooten in de media meerdere malen van oplichting en fraude. Ook zou Van Kooten de financiële middelen niet hebben om Bolland terug te betalen, wegens problemen met zijn golfresort in Portugal. Daarnaast schreef Bolland in een klachtbrief dat Van Kooten een journalist zou hebben omgekocht om een negatief artikel over de componist te schrijven. Volgens Bolland waren deze beweringen gegrond, maar de rechtbank oordeelde anders. Als Bolland zich opnieuw schuldig maakt aan het doen van dergelijke uitspraken, hangt hem een boete van vijf duizend euro boven het hoofd. De componist, die zelf zijn verdediging voerde, hoeft geen rectificerend persbericht uit te sturen, zoals Van Kooten had geëist.

Rob Bolland, de oudste broer van schrijversduo Bolland en Bolland, is al geruime tijd in conflict met Van Kooten. Van Kooten, die sinds de jaren tachtig muziek van de gebroeders Bolland uitgeeft, zou hem zo’n 2,5 miljoen euro schuldig zijn. De voormalige radiopersoonlijkheid zou zonder medeweten van Bolland muziek hebben doorverkocht aan het buitenland. Daarom liet Bolland in juli vorig jaar beslag leggen op de 2,1 miljoen euro die auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra aan het bedrijf van Van Kooten moest betalen.

In september stonden de twee kemphanen ook al tegenover elkaar in de rechtszaal. Toen werd beslist dat Bolland de rechten van zijn hits mocht terugkopen. Het afgesproken bedrag, 210 duizend euro, verhoogde Van Kooten daarna volgens Bolland naar 400 duizend euro. De schikking ging daarop niet door. Bolland en Bolland zijn onder andere verantwoordelijk voor hits als Jeanny en Rock Me Amadeus van Falco en In The Army Now van Status Quo.