Renteverlaging leidt tot speculaties op woningmarkt. Maar niet in Amsterdam

AMSTERDAM – ABN AMRO kondigde dinsdagmiddag aan de spaarrente voor consumenten in april te verlagen van 0,01 procent naar 0,0 procent. Beleggen in de huizenmarkt is een veelgehoord advies in tijden van lage rente, dus wat is de impact van deze renteverlaging op de Amsterdamse huizenmarkt?

ABN AMRO is de eerste van de drie Nederlandse grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank) die nu de spaarrente voor consumenten terugbrengt tot nul procent. Maar volgens Carola de Groot, econoom huizenmarkt bij de Rabobank, is die impact niet zo groot. ‘Er hangt een groot aantal beleidsmaatregelen boven de markt om speculatie met woningen tegen te gaan. Dat  schrikt beleggers af en creëert onzekerheid.’ Zo zijn er plannen om de maximale huurprijs in de vrije huursector te begrenzen, gaat de vermogensrendementsheffing op de schop waardoor particuliere beleggers meer belasting gaan betalen en overwegen sommige gemeenten, waaronder Amsterdam, een woonplicht.

Maar wat is het effect van die renteverlaging van 0.01 procent die ABN AMRO heeft aangekondigd? Volgens Cody Hochstenbach, die bij de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar de woningmarkt, is die renteverlaging vooral symbolisch. ‘Het is een trend die al jaren gaande is. Die verlaging met 0.01 procent is niet zo gigantisch groot.’ ABN AMRO verlaagde in november 2019 de rente al van 0,02 procent naar 0,01 procent en spaarders met meer dan €2.5 miljoen euro kregen al langer slechts 0.0 procent op hun spaarpot bijgeschreven. Dat wordt nu een negatieve rente van -0,5 procent.

Wel moeten we er volgens Hochstenbach voor waken dat die symbolische verlaging niet echte gevolgen gaat krijgen voor het investeringsgedrag van beleggers. ‘Door de inflatie leid je nu als individu verlies op je spaargeld. Als mensen nu denken dat ze beter kunnen investeren in de woningmarkt, raakt die nog verder oververhit.’ Wel zegt Hochstenbach dat de Amsterdamse woningmarkt qua aantal beleggers verzadigd is. ‘Het aantal beleggers is hoog maar neemt in Amsterdam niet meer toe. Ze wijken nu uit naar andere steden waar meer groei in zit. Als je nu een fors rendement wil halen moet je niet in Amsterdam zijn.’

De afgelopen jaren waren de lage spaarrenten wel een belangrijke stimulans voor speculaties in onroerend goed. De Groot: ‘Sinds 2012 zien we dat vermogende mensen andere investeringsmogelijkheden zoeken, en vaak stoppen ze hun geld liever in vastgoed. Door het woningtekort en de lage renten is het een relatief veilige investering, ook in Amsterdam’. Hochstenbach beaamt dat: ‘Een van de redenen daarvoor is dat de rendementen op veel andere investeringen lager zijn geworden. De lage rente heeft heel veel kapitaal richting de woningmarkt geduwd.’