Het Doorslaggevende Decennium

AMSTERDAM – We kunnen niet in de toekomst kijken, maar de acht schrijvers van de TrendRede doen een dappere poging. Dinsdagavond gaven zij in Pakhuis de Zwijger voor de tiende en laatste keer hun voorspellende lezing met als thema ‘Voelen, Verbeelden, Veranderen’.

Onder begeleiding van harde metalmuziek verschijnen veelbesproken protesten van de afgelopen jaren op grote schermen boven het publiek. ‘Bouwsector in protest 30 oktober’, ‘1e verjaardag gele hesjes in Parijs 16 november’ en ‘lerarenstaking 6 november’ staan in zwarte letters op een paarse achtergrond. Een vrouw van middelbare leeftijd sluit haar ogen voor de flitsende beelden en bedekt haar oren tegen het harde geluid. Een geluid dat we volgens toekomstverkenner Freija van Duijne achter zullen laten in het vorige decennium.

‘Als we allemaal onze eigen demonstratie hebben gehad, wat gaan we dan doen?’, vraagt ze aan de zaal. ‘Dan gaan onze cirkels en filterbubbels zich voorzichtig openen’, antwoordt ze zelf. Van Duijne voorspelt een periode van openheid en gesprekken tussen mensen van alle uithoeken van de maatschappij.

De Cirkel

De TrendRede is een jaarlijkse lezing waarin Nederlandse toekomstdenkers een voorspelling maken voor de tijd die nog komen gaat. Dit doen zij op basis van thema’s uit de actualiteit van de afgelopen periode. Onder de toekomstdenkers bevinden zich dit keer onder andere toekomstverkenner Freija, toekomstpsycholoog Tom Kniesmeijer en trendwatcher Christine Boland. ‘We roepen de jaren twintig uit tot het Doorslaggevende Decennium’, vertelt Tom Kniesmeijer opgewekt vanaf het podium. Het is het decennium waarin we weer op een gezonde manier leren omgaan met fouten. Iets wat we door de moderne drang naar perfectie niet meer kunnen. In de jaren twintig zullen we ook antwoorden vinden op grote vragen van deze tijd. ‘Op het gebied van productie en duurzaamheid wordt de cirkel de norm: de natuurlijke kringloop vormt de basis’, voorspelt Christine Boland.

Rooskleurig

Het verhaal van de voordragers is net zo rooskleurig als de wolken die continu op de grote schermen in de zaal te zien zijn. Als onderbouwing voor hun betoog noemen de sprekers de subtiele onderstroom van positiviteit in de samenleving die de laatste jaren aan kracht heeft toegenomen. Een trend die zij met zijn allen zien, maar die niet direct waarneembaar is voor de gemiddelde nieuwsconsument. ‘Het goede nieuws staat namelijk niet in de krant’, licht Kniesmeijer toe. Volgens hem gaat het nieuws vaak alleen over de mensen die weerstand bieden. ‘Van het type ‘hakken in het zand en een muur om mijn land.’’ Er klinkt instemmend gelach op uit de zaal.

Na afloop van lezing is het tijd voor een vragenronde. Een vrouw met blond haar achterin de zaal steekt haar hand op en vraagt wie er gaan zorgen voor de uitvoering van de besproken voorspellingen. ‘Wij allemaal’, roept Kniesmeijer vol vertrouwen.

De menigte geeft al staande nog een applaus voor zij zich gestaag richting de uitgang beweegt. Buiten waait het hard en inmiddels valt er ook een vieze motregen. Met dichtgeslagen jassen en opgetrokken schouders lopen de bezoekers van de laatste TrendRede het veelbelovende decennium in.