Illegale abortus: Van E. blijft in hechtenis

AMSTERDAM – Dennis van E. blijft in voorlopige hechtenis in afwachting van zijn proces. Dat oordeelde de Rechtbank Amsterdam vrijdagochtend. Van E. wordt verdacht van illegale abortus en doodslag op een 32-jarige Braziliaanse vrouw.

In de vroege ochtend van 18 oktober overleed de Braziliaanse Patricia dos Santos in Diemen. De 31 weken zwangere vrouw had geprobeerd haar zwangerschap te beëindigen door middel van illegale abortuspillen, samen met haar vriend Van E, die ook de vader van het ongeboren kind was. Ook was ze onder invloed van cocaïne, MDMA-pillen, ketamine en alcohol. Ze overleed door een gescheurde baarmoeder. Omdat Van E. geen medische hulp inschakelde wanneer zij veel bloedverlies leed en hulp duidelijk nodig was, wordt hij ook verdacht van doodslag.

Tijdens de zitting spraken de officier van justitie en de advocaat van de verdacht vooral over de vraag of abortus ook de wens was van Dos Santos. De verdachte deed een verzoek om vrijlating, omdat hij voor zijn vader wil zorgen en zijn rouwproces wil starten.

Mislukte abortuspogingen

In Brazilië zou Dos Santos zelf al vier abortuspogingen hebben ondernomen, al is het niet helemaal zeker of dat daadwerkelijk is gebeurd. De dodelijke poging op 18 oktober was de vijfde.

Tijdens de zitting las de officier van justitie WhatsApp-gesprekken voor tussen Van E. en Dos Santos. In die gesprekken zou de toon van de verdachte ‘erg dwingend’ zijn geweest, om Dos Santos over te halen haar zwangerschap te beëindigen.

Bovendien zou Van E. Dos Santos in Brazilië onder psychische en financiële druk hebben gezet om illegale abortuspillen te kopen en in te nemen. Hij zou pas geld overmaken om eten te kopen, nadat zij de abortus in gang had gezet. Bovendien vroeg hij nooit wat de wens van Dos Santos was.

Bloedverlies

Volgens de advocaat van de verdachte heeft Dos Santos echter nooit gezegd dat ze het kind wilde houden. Ze zou de abortus juist graag willen, pleitte de advocaat, maar moest deze ‘geheim houden voor haar familie’.

Daarnaast had Dos Santos ook bij eerdere abortuspogingen veel bloedverlies gehad, vertelde de advocaat. Omdat Van E. daarvan op de hoogte was, zou hij niet om medische hulp hebben gevraagd. Bovendien zou Dos Santos ook geen pijn hebben gehad en zou ze alleen hebben gezegd dat ze moe was en wilde slapen. In haar slaap is ze toen overleden.

Als laatste kwam de verdachte aan het woord. Toen hij vertelde dat zijn vriendin was overleden door de abortuspoging, brak hij bijna in huilen uit. ‘In shock en vol verdriet’ zou hij op die dag naar het politiebureau gegaan zijn voor hulp.  ’Maar toen werd ik in de boeien geslagen’, riep hij naar de rechter.

Zijn verzoek om uit voorlopige hechtenis gehaald te worden werd afgeslagen. ‘De ernstige bezwaren zijn nog steeds aanwezig’, oordeelde de rechter.