Freelancers NRC Media leggen werk voor een dag neer

AMSTERDAM – Minstens veertig freelancers zijn deze donderdag niet beschikbaar voor werk bij NRC Media. Dat laat initiatiefnemer Matthijs Valent (35), zelf sinds drie jaar freelancer bij NRC Media, aan NAP Nieuws weten. 

De actie, die door 55 freelancers wordt gesteund, is volgens Matthijs Valent bedoeld om aandacht te vragen voor de positie van deze groep binnen NRC Media. Zo zijn de actievoerders ontevreden over de onzekere toekomstperspectieven, in het bijzonder als het gaat over een uitzicht op een vast contract. Ook willen ze betere tarieven voor hun werk bij NRC Media.

Hoofdredacteur René Moerland laat in een reactie weten dat freelancers een belangrijke rol vervullen bij NRC. ‘Daarom zijn we met elkaar in gesprek over perspectieven, werkomstandigheden en tarieven.’ Toch kan Moerland niet iedereen een vast contract geven. ‘Er zijn meer mensen die dat willen, dan dat wij kunnen aanbieden.’ 

Dat Moerland niet alle actievoerders vast in dienst kan nemen, begrijpt Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De NVJ zet zich onder meer in voor een betere onderhandelingspositie van freelance journalisten. ‘Wel is het belangrijk dat de groep die freelance werkt dezelfde tarieven en zekerheden heeft als mensen met een vast contract.’

De 55 freelancers zijn niet de eerste die hun onvrede over de positie van freelancers binnen de journalistiek uiten. Vorig jaar wonnen twee freelance journalisten een rechtszaak tegen DPG Media (de uitgever van onder meer de Volkskrant en Trouw) over betere betaling voor hun werkzaamheden.