Democraten in Nederland zijn tegen Trump – niet tegen zijn aanhang

AMSTERDAM – Amerika is tegenwoordig hét land van politieke polarisatie. In Nederland wonen er ruim 40.000 Amerikanen. Zijn die net zo verdeeld als de Amerikanen in hun thuisland? In dit tweede deel van ons tweeluik over Amerikanen in Nederland: de Democratische gemeenschap.

Op een winderige zondagochtend zitten Paul Verhagen (28), Tanja Schuurman-Robinson (55) en haar dochter Clementine Schuurman (18) met een cappuccino rondom een gammel koffietafeltje in het Volkshotel aan de Wibautstraat. Op de omringende tafeltjes staan Macbooks, soulhits uit de jaren zestig komen zacht uit de speakers en aan de andere kant van het café worden voorbereidingen getroffen voor een vinylmarkt.

De drie Amerikanen zijn lid van Democrats Abroad Netherlands (DA-NL), een organisatie voor leden van de Amerikaanse Democratische partij in Nederland. DA-NL behartigt de belangen van Amerikanen in Nederland en organiseert sociale en politieke evenementen. ‘We willen allemaal dat er iemand anders in het Witte Huis komt,’ zegt Schuurman-Robinson. ‘Amerika gaat echt naar de verdoemenis.’

Maar hoe ziet die politiek actieve Democratische gemeenschap in Nederland er uit? Hoe organiseren zij zich en hoe staan zij tegenover hun Republikeinse collega’s in Nederland?

1 tegen 100

Democraten in Nederland zijn makkelijk te vinden. Secretaris Tre’ Shawn Griffin-Noordermeer (26) van DA-NL wil geen exact ledenaantal noemen, maar volgens hem zijn er in Nederland minstens vijfduizend Amerikanen aangesloten bij de organisatie. Voor elk lid van Republicans Abroad Netherlands (RA-NL) zijn er honderd Democraten. Republicans Abroad Netherlands heeft maar ongeveer vijftig leden, zo zegt bestuurslid Renee Nielsen. ‘We zijn hard aan het groeien, alleen al vorige week zijn er 120 leden bijgekomen.’ 

‘Amerika gaat echt naar de verdoemenis.’

De Amerikaanse gemeenschap in Nederland is niet representatief voor de bevolking van de Verenigde Staten. ‘Het is een specifiek deel van het electoraat dat hiernaartoe verhuist,’ vertelt Paul Verhagen in het Volkshotel. Hij is data-analyst bij The Hague Centre of Strategic Studies en bestuurslid van DA-NL. ‘De Trumpstemmende Amerikaan van het platteland heb je hier niet.’ Amerikanen in Nederland zijn over het algemeen hoogopgeleide, progressieve kosmopolieten die Democratisch stemmen. Het leeuwendeel van de Amerikanen in Nederland woont in de Randstad, blijkt uit cijfers van het CBS uit 2008. Bijna 70 procent van de Amerikanen in Nederland woont in Noord-Holland, Utrecht of Zuid-Holland.

DA-NL organiseert evenementen binnen en buiten de Randstad. De meeste evenementen zijn in Amsterdam, Leiden en Den Haag maar ook in Utrecht, Eindhoven, Breda en Maastricht zijn geregeld activiteiten van DA-NL. Die variëren van een luchtige borrel of kookklas tot een viewing-party van een verkiezingsdebat of een uitstapje naar de Amerikaanse comedyshow in Boom Chicago. ‘We hebben gemiddeld drie tot vijf evenementen per maand. Daar komen meestal tussen de tien en vijfentwintig mensen op af.’ 

Naast de eigen evenementen promoot DA-NL andere grote bijeenkomsten zoals de Women’s March en sturen zij elk jaar een delegatie naar de Pride in Amsterdam.  Veel Democraten in Nederland hebben het gevoel actiever te moeten worden sinds de verkiezing van president Donald Trump in 2016. ‘Toen Barack Obama nog president was, hadden we minder reden om ons druk te maken,’ zegt Verhagen. ‘Toen waren de Republikeinen juist ontevreden.’    

Trots

Tanja Schuurman-Robinson woont sinds 1999 met haar Nederlandse man in Purmerend. Haar dochter Clementine zit in haar examenjaar op het Da Vinci College in Purmerend en mag dit jaar voor het eerst stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze is trots op haar dubbele nationaliteit: ‘Als ik in Nederland ben, schep ik op over mijn Amerikaanse nationaliteit en als ik in de V.S. ben, vertel ik altijd dat ik Nederlander ben.’

‘Ik zou verdomme zelfs op Ted Cruz stemmen als dat Trump het Witte Huis uit zou krijgen.’

Volgens Schuurman-Robinson kunnen Democraten zonder problemen voor hun politieke kleur uitkomen. ‘Zodra mensen erachter komen dat ik een Amerikaan ben, vragen ze ‘heb je op die idioot gestemd?’ Mijn antwoord is dan ‘no way!’, zegt ze lachend. ‘Maar ik weet niet hoe je op die vraag antwoord zou moeten geven als je een Republikein bent.’ 

Veel van de Democraten in Nederland neigen naar Bernie, zegt Paul Verhagen. ‘Maar de meesten zijn gewoon voor de kandidaat die van Trump kan winnen.’ Met een zucht: ‘Ik zou verdomme zelfs op Ted Cruz Een van de tegenstanders van Trump in 2016 en een rechtse Republikeinse senator stemmen als dat Trump het Witte Huis uit zou krijgen.’

Toenadering

In het Rozengrachttheater, een paar kilometer van het Volkshotel, spelen Greg Shapiro en Pep Rosenfeld van Boom Chicago een show over de Amerikaanse verkiezingen. ‘Donald Trump is een ietwat polariserend figuur’, zegt Shapiro met gevoel voor understatement na afloop van het optreden. Het is ontegenzeggelijk waar dat er in de V.S. een grote verdeeldheid is tussen Democraten en Republikeinen. Maar in Nederland lijken Amerikanen onderling iets minder gepolariseerd. 

Verhagen heeft voor Trump namelijk geen goed woord over, maar zijn aanhangers wil hij niet meteen afvallen. ‘Het is erg onproductief om die mensen idioten en racisten te noemen’, zegt hij. ‘Hun grieven zijn legitiem.’ Er moet naar ze geluisterd worden, hoe verkeerd hun oplossingen voor de problemen ook zijn, vindt hij. ‘Het blijven Amerikanen.’ Daarom blijft hij in gesprek: ‘hoe vermoeiend en frustrerend dat ook kan zijn.’

Banden met de V.S.
Verhagen ziet ook een verschil met RA-NL in de onafhankelijke status van die organisatie. Die heeft namelijk geen officiële banden met de Republican National Committee (RNC), de Republikeinse partij in de V.S. DA-NL heeft die banden met de Democratic National Committee (DNC) wel. 

 

Amerikanen in Nederland:

  1. Amerikaanse republikeinen in Nederland houden zich gedeisd
  2. Democraten in Nederland verenigen zich tegen Trump – niet tegen zijn aanhang