Bernie Sanders populair onder Amerikaanse Amsterdammers

Amerikaanse vlag
AMSTERDAM – Amerikaanse Amsterdammers zien het liefst Bernie Sanders als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een peiling van NAP Nieuws. Bijna twee derde van de ondervraagden stemde op de democratische presidentskandidaat. Zijn partijgenoot Hillary Clinton zou bij verkiezingen in Amsterdam een kwart van de stemmen ophalen. Rand Paul was de enige republikein waarop gestemd is. Hij behaalde één stem, net geen 3 procent van het totaal.

In Nederland wonen ruim 35.000 Amerikanen, waarvan er ongeveer 6300 in Amsterdam wonen. Zij mogen op 8 november dit jaar stemmen tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen. Aankomende maandag zijn de eerste voorverkiezingen in de staat Iowa. Naast Sanders en Clinton, doet ook Martin O’Malley als kandidaat voor de democraten. Het republikeinse kamp heeft nog elf kandidaten, van wie Donald Trump en Ted Cruz volgens Amerikaanse peilingen aan kop lopen. Volgens de peiling van NAP Nieuws zouden Trump en Cruz in Amsterdam geen stemmen krijgen.

“Deze verhoudingen lijken mij te kloppen”, zegt George Blaustein, universitair docent Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. “Amerikanen die in Europa wonen hebben vaak het Europese gedachtegoed van de sociaaldemocratie met een verzorgingsstaat omarmd. Sanders past daar het beste bij. Hij noemt zichzelf een democratische socialist en haalt Scandinavië en Duitsland vaak aan als voorbeeld voor de VS.”

De slechte score van de republikeinen is volgens Blaustein te verklaren door veranderingen binnen beide partijen sinds de jaren negentig. “Bill Clinton heeft de democraten meer centrum liberaal gemaakt, vergelijkbaar met de VVD in Nederland. Daar bouwt Hillary nu op voort. Aan de andere kant is de gematigde vleugel van de republikeinen totaal overvleugeld. Terwijl een Amerikaanse zakenman in Amsterdam juist vaak op politici uit dat kamp stemden. Nu wordt de republikeinse partij overheerst door het pseudo-populistische anti-immigranten geluid van Donald Trump. Daar herkennen de republikeinse expats zich totaal niet in. Ze kiezen dus waarschijnlijk nog eerder voor Clinton.”

Lees ook: de interviews met de voorzitter van de republikeinen in Nederland en de vicevoorzitter van de democraten in Nederland.