Toerist achterop bij de echte Amsterdammer

De Yellowbackie van Lei. Foto: Lei Stassen
De Yellowbackie van Lei. Foto: Lei Stassen
Amsterdam bouwt duizenden huizen, verwelkomt massa’s toeristen en biedt hulp aan vluchtelingen. De hoofdstad is populairder dan ooit, maar hoe gastvrij is zij? NAP onderzoekt het. Deze keer: op pad met een Yellowbackie

CENTRUM – De groepen fietsers voor de Yellowbike winkel op Nieuwezijds Kolk blijven maar komen. Een fietser met dikke jas, handschoenen en een pet fietst behendig door de groepen toeristen heen. Zijn bagagedrager is knalgeel.

Lei Stassen (27) is een Amsterdammer met een Yellowbackie. Zijn zachte g verraadt dat hij eigenlijk import is, toch weet hij de mooiste plekjes van Amsterdam goed te vinden. Dat is precies wat hij met zijn Yellowbackie doet. Elke Amsterdammer kan de gele bagagedrager gratis op zijn of haar fiets laten monteren. Ziet een toerist zo’n fiets dan weet hij of zij dat er mee gelift mag worden. Het is een initiatief van fietsverhuurder Yellowbike, om de toeristen de verborgen plekjes van Amsterdam te laten zien en welkom te heten in de stad waar de fiets de baas is. Maar waar neemt zo’n Yellowbackie je mee naartoe?

De eerste stop van de tour met Lei is het café In ’t Aepjen op de kop van de Zeedijk. Dat het niet echt een geheim plekje is blijkt wel uit de hordes toeristen die van een gids in gebroken Engels uitgelegd krijgen waar de uitdrukking ‘in de aap gelogeerd’ vandaan komt.

De route van de tour met Lei. Foto: Charlot Verlouw
De route van de tour met Lei. Foto: Charlot Verlouw
Lei vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden buiten het centrum, om de druk op de standaard toeristische plekken af te laten nemen. “De wijk Buikslotermeer in Noord is fantastisch, met veel rasechte Amsterdammers. Maar er is nog niet veel te doen. Als er in die wijken nou wat meer vrijheden waren om iets op te zetten, voor kunstenaars, voor muzikanten, voor kroegeigenaren, dan gaat het veel meer leven. Een vriendin van mij heeft een succesvol bedrijfje in Rotterdam, een jacuzzi op een boot. Ze heeft het ook in Amsterdam geprobeerd, daar is ze niet doorheen gekomen.”

Via de Zeedijk, de Oudezijds Voorburgwal, de Damstraat en de Dam gaat de tocht verder naar de Kalverstraat. Het is tegelijk een beetje ongemakkelijk en romantisch om bij een wildvreemde achter op de fiets door Amsterdam te rijden. Barman Jan van In ’t Aepjen raadde aan om De Papegaai te bekijken. Onderweg beschrijft Lei zijn ultieme tour voor toeristen.

“Een biertje bij Jan, een biertje bij het Elfde Gebod. Als de club Trouw nog open was geweest gingen we zeker daarheen. Eten bij Yokiyo, dat zit op de Wallen. Qua musea verkies ik FOAM boven het Rijksmuseum. FOAM vind ik inspirerend omdat de collectie vaker verandert en de bezoeker er meer inspiratie uit kan halen.”
Na een kort bezoek aan een piepklein wafelzaakje op de Nieuwezijds Voorburgwal is het tijd voor drank. Na de Spuistraat, Singel, Koningsplein en Herengracht, remt Lei bij whiskeyproeverij L&B op de Korte Leidsedwarsstraat. “Heel het plafond hangt vol met flessen whiskey, dit moet je echt gezien hebben.”