Binnen vijftien minuten koffie-afspraak met een vreemde

IMG_1209

Amsterdam bouwt duizenden huizen, verwelkomt massa’s toeristen en biedt hulp aan vluchtelingen. De hoofdstad is populairder dan ooit, maar hoe gastvrij is zij? NAP onderzoekt het. Deze keer: koffie met een vreemde via de app Ohello.

AMSTERDAM – Veertien meisjes, vijftien minuten. Een blauw scherm, een druk op de knop op de telefoon. Daarna krijgen alle veertien meisjes een uitnodiging. De eerste die ja zegt, haalt de buit binnen. Drie kwartier later zit ze in een café, voor een ontmoeting met een vreemde. Nu is het afwachten. Geschoren en geparfumeerd, gepokt en gemazeld.

Nog veertien minuten.

Het is een app, Ohello, die de berichten verstuurde. Donderdag kwam de app uit. Op basis van drie foto’s en een paar tags als ‘serialsnoozer’ en ‘onehourshower’ selecteren gebruikers wildvreemden om mee af te spreken voor een ‘hello’. Daarna is het hopen op een tijdig antwoord en een ontmoeting.

Lena, Lotte, Lisa, Leilani, het maakt eigenlijk niet zoveel uit met wie. Het is toch maar een kop koffie. Ohello is geen dating-app, volgens bedenkers Brian de Hond (32) en Daniel Malkin (34). Het gaat om het ontmoeten. Een kop koffie, een babbeltje, een hallo. Daarna kun je wel weer verder zien. Een knop voor alleen vriendschappelijk contact is er nog niet, maar de makers zijn er wel mee bezig. Eerst maar eens populairder worden. Om hun app levensvatbaar te maken willen ze vijftienhonderd tot tweeduizend gebruikers in Amsterdam. De ondergrens is inmiddels gehaald.

Nog twaalf minuten, er gebeurt niets. Staat er nou dat Leilani net online was?

Het duo achter de app was wel klaar met Tinder en andere dating-apps. Ohello ontstond op de bank, uit frustratie over het bestaande aanbod: apps waarbij je kramp in je vingers swipet en eindeloos chat voordat je een afspraak hebt. Oeverloos gezwam, dat is het, volgens De Hond en Malkin. Zonder de spontaniteit van een echte ontmoeting ook, als je dan eindelijk afspreekt.

Nog acht minuten op de klok. De telefoon zwijgt. Het toestel is geleend, een iPhone vol barsten. De app werkt niet op oude modellen. Het geleende apparaat staat vol met ontmoetings-apps. MeetMe, Rendeevoo, Flirtdate, OkCupid, Sheets ook, maar dat is vast Excel. Een marktonderzoek, ongetwijfeld.

Houtje-touwtje
Op de Dam deden De Hond en Malkin eerder ook een houtje-touwtje onderzoek, vlak nadat ze hun app bedacht hadden. Met een doos met vijftig foto’s stapten ze op het winkelend en wandelend publiek af en vroegen om een vleeskeuring. Dachten deelnemers dat ze aan het Tinderen waren, dan belandden er gemiddeld acht foto’s in de doos met een hartje. Ging het om een ‘hello’, dan waren er veertien foto’s geschikt voor een ontmoeting.

Nog drie minuten. Het is geen vrijdagavond, dat is ook weer waar. En is het geen tentamenperiode? De verhouding tussen verzoek en ontmoetingen moet nog omhoog, volgens De Hond, al zijn er in de testperiode ongeveer honderd ontmoetingen geweest. Naar het schijnt zijn zelfs al ouders aan elkaar voorgesteld.

Zo ver komt het vandaag niet. De tijd is om, het klokje verdwijnt. Een blauw scherm verschijnt opnieuw. ‘Ready to meet someone nearby?’ Leilani en Lisa kijken zwoel de camera in.

Brian de Hond (l) en Daniel Malkin
Brian de Hond (l) en Daniel Malkin