Opbrengst sluitingsfeest Studio 80 voor vluchtelingen

studio 80

CENTRUM – De opbrengst van het sluitingsfeest ’24 Hour Party People’ van de Amsterdamse discotheek Studio 80 dit weekend komt ten bate van vluchtelingen in Griekenland. De club doneert alle opbrengsten aan Lesvos Winterproof, een liefdadigheidsorganisatie die vluchtelingen op het eiland Lesbos de winter doorhelpt.

Voormalig eigenaar van Studio 80 en dancepionier Duncan Stutterheim zette Lesvos Winterproof eind oktober op samen met zijn vrouw. “We zijn naar Lesbos gegaan en hebben eigenlijk een klein festival opgebouwd. Afwateringssystemen, toiletten, we hebben een hele infrastructuur neergezet die we op festivals ook gebruikten,” vertelt Manon Kerkdijk, een van de vrijwilligers van Lesvos Winterproof. Elk weekend stuurt de organisatie een team specialisten uit de festivalindustrie die hun expertise op het eiland inzetten.

Hoeveel geld Lesvos Winterproof met ’24 Hour Party People’ dit weekend hoopt op te halen, wil de organisatie niet zeggen. Studio 80 kan met het feest ongeveer 18.000 euro aan kaartjes omzetten.

Stutterheim kondigde in november onverwacht aan dat hij Studio 80 verkocht had. Stutterheim is bekend van zijn succesvolle bedrijf ID&T, dat feesten als Sensation, Mysteryland en Thunderdome organiseert. Stutterheim stapte in november 2015 uit het bedrijf na onenigheid met het bestuur van het Amerikaanse SFX, dat ID&T twee jaar eerder had overgenomen.

In een interview met 3voor12 stelde Stutterheim dat hij vervreemd was geraakt van de Amsterdamse dancescene. “Opeens was het logisch afstand te doen van de 80. Ik voelde het niet meer, kwam er niet meer, wilde het niet meer.” Stutterheim wil zich meer maatschappelijk gaan inzetten, en begon daarom Lesvos Winterproof.

Studio 80 is gekocht door de jonge eigenaren van Disco Dolly, Hannekes Boom en de Bloemenbar. Wat ze precies van plan zijn met de club is nog onbekend. “Daar is het nog even te vroeg voor”, zegt mede-eigenaar Marlon Arfman. Na de verkoop vertelden de ondernemers aan Het Parool dat ze hopen in maart open te gaan.

’24 Hour Party People’ begint zaterdag om elf uur ’s avonds en duurt tot maandagmorgen twee uur. De straatmanager van het Rembandtplein, Ernst Wiedema, betreurt de sluiting van Studio 80. “Het was juist de club die helemaal geen overlast veroorzaakte. Het management toonde altijd veel betrokkenheid met het Rembrandtplein.”