Massatoerisme na corona: ‘We kunnen nu dingen op orde gaan brengen’


AMSTERDAM – In de rubriek Verloren Amsterdam zoomen we dagelijks in op stukjes Amsterdam die dreigen te verdwijnen of inmiddels tot de historie behoren. Vandaag: het afscheid van massatoerisme in de binnenstad.

Vorige week schreef burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad: ‘Sinds de crisis zijn de straten in het oude centrum leeg en stil. Juist nu is zichtbaar hoe afhankelijk delen van de binnenstad zijn geworden van bezoekers.’ Halsema wil de binnenstad weer aantrekkelijk maken voor Amsterdammers. In de nieuwe aanpak wil de burgemeester de raamprostitutie vervangen door een prostitutiehotel en het eenzijdige aanbod van horeca en winkels tegengaan.

Deze aanpak komt voort uit het rapport van Zef Hemels, hoogleraar planologie aan de Universiteit van Amsterdam. De plannen zijn onveranderd, maar de crisis zorgt wel voor een nieuwe uitgangspositie. ‘De kunst is om hier als een tuinman tijdig te gaan wieden en dingen op orde gaan brengen’, aldus Hemel. Toch zijn er nog veel ondernemers in de binnenstad die daar anders over denken.