Lilianne Ploumen presenteert zich in De Meervaart als nieuwe lijsttrekker PvdA

Amsterdam –  Lilianne Ploumen wordt de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid (PvdA). Dat is zojuist bekendgemaakt in theater De Meervaart in Amsterdam. De oud-minister volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Voor het vertrek van Lodewijk Asscher stond Lilianne Ploumen op plaats drie op de kandidatenlijst van de PvdA, een plek achter Kamervoorzitter Khadija Arib. Toen de lijsttrekkerspositie vrijkwam heeft Ploumen kort getwijfeld om zich aan te bieden. ‘Natuurlijk denk je bij jezelf, ben ik er echt klaar voor, want er staat veel op het spel. Dit rechtse kabinet moet weg en we moeten een beter plan voor Nederland hebben’, zegt zij in theater de Meervaart.

Afgelopen november lieten Lodewijk Asscher en Jesse Klaver weten dat de twee partijen niet zonder elkaar deel uitmaken van een volgend kabinet. Ploumen sluit zich hierbij aan: ‘Ook voor mij is het ondenkbaar dat de Partij van de Arbeid in een kabinet stapt zonder andere linkse partijen’, zegt zij. ‘Ik hoop eigenlijk dat we al die andere rechtse partijen helemaal niet nodig hebben. Dat zou het beste zijn.’

Haagse carrière
In 2007 betrad Ploumen voor het eerst de nationale politiek, toen zij partijvoorzitter van de PvdA werd. Vier jaar later droeg zij het voorzitterschap over aan Hans Spekman. Van 2012 tot 2017 was zij minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in kabinet-Rutte II. Na de grote nederlaag van de PvdA tijdens de vorige verkiezingen leek Ploumen net buiten de boot te vallen voor een Kamerzetel. Door 22.000 voorkeursstemmen werd zij alsnog lid van de Tweede Kamer.

Zowel binnen als buiten haar Haagse carrière zette zij zich in voor vrouwenemancipatie en gendergelijkheid. Zo richtte zij in 2017, na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, het fonds She Decides op. Wereldwijd zet deze organisatie zich in voor de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen.

Bekijk hier de livestream van de bekendmaking terug.