Erotische podcast populair onder singles tijdens lockdown

De behoefte aan seksuele intimiteit onder singles blijft groot tijdens de tweede lockdown. Dat constateert de Amsterdamse medeoprichtster Suzanne Cleerdin van het online erotisch archief Seks in tijden van corona.

Seks in tijden van corona werd tijdens de eerste lockdown al gauw populair. Aan de hand van podcasts met seksueel getinte verhalen die iedereen kan insturen, seksuele kunst op Instagram, en DJ-sets met ‘sexy’ muziek probeerden Cleerdin (26) en haar vriendin Zinzi Kok (27) singles een gevoel van gemeenschappelijke intimiteit te bieden.

‘Tijdens de eerste lockdown was ik van Gent terug naar Amsterdam verhuisd om weer bij mijn ouders te gaan wonen,’ vertelt Cleerdin, studente Mediakunst aan KASK Conservatorium in Gent. ‘Dat was heel vreemd voor mij. Ik vond het lastig om invulling te geven aan intimiteit en seksualiteit tijdens de quarantaine. Toen kwam ik erachter dat meer mensen hiermee zaten.’

Hoewel de twee vriendinnen inmiddels gestopt zijn met het maken van content voor het archief, worden de podcasts iedere week nog vaak beluisterd. Na een dip in begin juni stegen de luistercijfers van de podcasts opnieuw in half-augustus, toen de coronacijfers weer toenamen. Op dit moment is het aantal luisteraars per week stabiel.

Seks in tijden van corona heeft nu maar liefst 24,000 luisteraars op Spotify, waarvan de meeste mannen en vrouwen tussen de 35 en 50 jaar oud zijn. ‘Er is nog steeds een urgentie voor mensen om dit soort podcasts te luisteren. Hierdoor voelen ze zich minder eenzaam en beseffen ze zich dat andere mensen ook thuis alleen opgewonden zitten te zijn,’ zegt Cleerdin.

De populariteit van het platform komt niet enkel door de coronacrisis, vertelt Cleerdin. ‘Voordat we Seks in tijden van corona hadden opgezet was er al een beweging gaande waarin werd gezegd dat masturberen niet raar is. Ik denk dat dat idee nog meer een boost heeft gekregen tijdens de lockdowns. Het is daardoor nog normaler geworden om samen over seksuele gevoelens te praten.’