Brancheverenigingen reageren op maatregelen: ‘Het belangrijkste is dat we door kunnen’

Verschillende brancheorganisaties hebben tegenover NAP Nieuws gereageerd op de nieuwe kabinetsmaatregelen, waaronder de avondklok. 

Supermarkten

De avondklok, die moet gelden van 20:30 tot 04:30 uur, zorgt er bij het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) voor dat de supermarkten eerder dichtgaan dan gepland. In Amsterdam zijn de meeste supermarkten normaal gesproken tot 22:00 uur ’s avonds open, maar vanaf de invoering van de avondklok zullen de winkels om 20:15 uur sluiten. 

CBL-woordvoerder Lisa Martis: ‘Uiteraard raakt een avondklok de supermarkten. De afgelopen dagen is er al veel over gesproken, dus we hebben kunnen werken aan scenario’s. We zijn nu benieuwd welke uitzonderingen er op de avondklok gaan gelden. Voor ons is het vooral van belang dat distributiecentra door blijven draaien, medewerkers na hun werk nog naar huis kunnen en klanten op een veilige manier boodschappen kunnen blijven doen. Het is van belang dat wij als levensmiddelenbranche zo goed mogelijk door kunnen.’

 

Openbaar vervoer

Woensdagmiddag maakte vervoerdersvereniging OV-NL op haar beurt bekend dat het openbaar vervoer blijft rijden om reizigers de mogelijkheid te geven noodzakelijke reizen te maken. De verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis wel of niet noodzakelijk is, ligt bij de reiziger, laat voorzitter Pedro Peters weten. Dit geldt ook wanneer de avondklok is ingegaan. Peters: ‘Wij doen een nadrukkelijk beroep op onze reizigers om zich te houden aan alle maatregelen van het kabinet.’

Hogesnelheidstreindienst Eurostar, actief op het traject tussen Amsterdam en Londen, laat aan NAP Nieuws weten dat de maatregelen van het kabinet voor hen niets veranderen. Het bedrijf blijft internationale reizen aanbieden, ondanks het feit dat het vliegverkeer met landen als Groot-Brittannië en Zuid-Afrika, waar nieuwe coronamutanten in omloop zijn, met de invoering van de nieuwe coronamaatregelen stil is komen te liggen. 

‘Het inreisverbod zoals vandaag werd aangekondigd, geldt voor vlieg- en bootreizen’, laat een woordvoerder van Eurostar weten. ‘Mocht het kabinet nog wijzigingen aankondigen, dan zullen wij daar naar handelen.’ 

Eerder liet Eurostar nog weten als gevolg van de coronacrisis op de rand van faillissement te staan.

 

Taxibranche

De invoering van de avondklok raakt ook de taxichauffeurs in Amsterdam. Het is nog onduidelijk of taxichauffeurs in de stad een uitzonderingspositie krijgen. Taxi Centrale Amsterdam (TCA) laat desgevraagd weten dat er gisteravond al een overleg is geweest tussen de branchevereniging en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook als de taxi’s in de avond mogen blijven rijden, zal de omzet naar verwachting flink dalen. ‘We hopen op meer financiële steun vanuit de overheid’, zegt een woordvoerder aan de telefoon.

 

Uitvaartondernemingen

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakten verder bekend dat het kabinet het aantal bezoekers van uitvaarten terugbrengt van honderd naar vijftig gasten. De BGNU, de branchevereniging die de uitvaartondernemers vertegenwoordigt, zegt in een reactie dat dat in praktijk niet veel zal veranderen. 

‘Families kiezen al bewust voor kleinere gezelschappen, omdat ze willen voorkomen dat familieleden en vrienden elkaar besmetten’, aldus Heidi van Haastert, directeur van BGNU. ‘En met de anderhalvemeterregel is het sowieso al lastig om met grote groepen samen te komen op onze accommodaties.’

De maatregel is wel problematisch voor overledenen die een groot netwerk hadden, legt Van Haastert uit. ‘De nabestaanden moeten dan een keuze maken: wie komt er wel en wie niet?’

De BGNU-directeur verwacht geen verdere economische gevolgen voor haar achterban. ‘Er is sinds de coronacrisis sprake van een omzetdaling in de branche, maar we kunnen onze horecamedewerkers nu weer goed gebruiken en inzetten voor overledenenverzorging. We hoeven geen mensen op non-actief te zetten.’