Het dierenasiel kan niet elke Amsterdammer aan een lockdownmaatje helpen

Amsterdam – Dierenasielen horen tijdens adoptieaanvragen steeds vaker dat mensen een huisdier zoeken als kameraadje om de coronacrisis door te komen. Maar het dierenasiel in lockdown kan hen lang niet altijd helpen. 

‘Mensen overwegen veel sneller om een kat te adopteren in deze tijd, voor wat gezelschap,’ vertelt Rob Vermeer. Hij is beheerder bij Dierenasiel Oostzaan, waar ze katten uit de regio Amsterdam, Zaanstreek en Waterland opvangen. ‘Alleen begrijpen ze nog niet dat een kat, net als een hond, tijd en moeite kost.’

Ook bij Dierenopvang Amsterdam (DOA) is het aantal adoptieaanvragen sinds april afgelopen jaar gestegen. ‘Dat heeft niet altijd geleid tot meer plaatsingen, want we selecteren op een goede match tussen mens en dier, ook op lange termijn,’ vertelt woordvoerder Jeanine Kornmann. ‘Wij willen dat een dier maar één keer in het asiel beland.’

Volle agenda

De aangescherpte coronamaatregelen hebben de adoptieprocedure lastiger gemaakt. Een spontaan bezoek aan het dierenasiel zit er niet meer in. Kennismakingsgesprekken zijn vervangen door online formulieren met vragen als ‘Hoe is uw leefsituatie?’. De dierenasielen kunnen minder afspraken maken en staan nog maar één bezoeker per afspraak toe. Zo zit de agenda snel vol: tot maart kan het DOA geen nieuwe afspraken maken om een kat te adopteren. 

Dat beeld herkent Janneke van Oirschot wel. Ze zoekt nu zo’n twee maanden een kat die past bij haar woonsituatie past: een niet al te groot appartement zonder buitenruimte in de buurt van station Lelylaan. ‘Het was heel lastig om een afspraak te maken met het asiel, omdat er zo weinig mensen tegelijk langs kunnen komen,’ zegt Van Oirschot. ‘Na een maand had ik een afspraak, maar toen was de kat waar ik in geïnteresseerd was, al weg.’

De stille, thuiswerkende stad levert ook succesvolle adoptieverhalen op. Nog steeds melden zeer geschikte mensen zich aan, die nu een thuis kunnen bieden aan huisdieren die anders lastig te plaatsen zijn. Zo vonden drie katten met een kwakkelende gezondheid die al meer dan twee jaar in de opvang van Dierenasiel Oostzaan zaten, in de lockdown opeens een nieuwe baas. Rob Vermeer: ‘Die hebben het daar fantastisch.’ 

Amsterdam is sinds maart 2020 een stuk stiller dan voorheen. In De Stille Stad onderzoekt NAP Nieuws hoe de stad en haar bewoners sinds het begin van de coronacrisis zijn veranderd. Hoe vergaat het de pandemie-hobbyisten bijvoorbeeld? En hoe is het met de dierenasielen, die haast leeg zijn doordat elke Amsterdammer op zoek is naar een harig lockdownmaatje?