Minder gratis soa-testen door corona

Het is dit jaar moeilijker geworden voor risicogroepen en jongeren om een gratis soa-test te ontvangen. Net als tijdens de eerste lockdown is het aantal soa-consulten bij de GGD in Amsterdam afgenomen, blijkt uit onderzoek van NAP Nieuws. 

Hoewel de GGD Amsterdam tijdens de tweede lockdown het testaanbod niet heeft afgeschaald, ontvangen ze gemiddeld 15 procent minder bezoekers dan voor de coronapandemie. Deze afname is het resultaat van coronamaatregelen en lange wachtrijen voor soa-testen.  

Normaliter kunnen onder andere jongeren onder de 25 jaar, sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen een gratis afspraak maken bij de GGD, inclusief soa-test. Ook mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa door een sekspartner komen in aanmerking voor een consult.

Amsterdamse jongeren van 16 tot 24 jaar oud kunnen momenteel op online consult komen. ‘Als pilot sturen we een zelftestpakketje naar mensen die dat doen en bij wie geen bloedtest nodig is’, zegt woordvoerder Joke Janse. ‘Maar de GGD Amsterdam biedt dit nog vrijwel niet aan.’ Wie liever geholpen wordt op een GGD-locatie, moet rekening houden met hoog opgelopen wachttijden. Ook kan het zijn dat een afspraak maken helemaal niet lukt. ‘De plekken die beschikbaar komen, zijn binnen heel korte tijd gevuld.’

De GGD verwijst veel mensen die in aanmerking komen voor een gratis soa-test daarom door naar hun huisarts. Dit heeft als grootste nadeel dat het geld kost. De kosten van de test worden meestal niet vergoed, en gaan dus van het eigen risico af. Een enkele chlamydiatest kost dan zo’n 35 euro (plus afnamekosten). Het testen op meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen kan oplopen tot 250 euro.

Tijdens de eerste lockdown, toen de seksuele gezondheidszorg bij de GGD’s wel werd afgeschaald, nam het aantal soa-consulten bij de poliklinieken flink af. Vooral afgelopen april was het extreem rustig. Landelijk waren er in die maand maar 2.723 consulten. Ter vergelijking: tijdens een gemiddelde maand in het eerste halfjaar van 2019 kwamen er gemiddeld 12.353 mensen op consult.