Meerderheid gemeenteraad steunt motie tegen avondklok

Amsterdam – Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft woensdagavond een motie aangenomen tegen de eventuele invoering van een avondklok. Burgemeester Femke Halsema gaat de motie voorleggen aan de Tweede Kamer.

De motie van D66 werd meteen gesteund door GroenLinks, PvdD, JA21, DENK en BIJ1. Na een wijziging sloot ook de SP aan. De partij wilde niet inhoudelijk ingaan op de proportionaliteit van de maatregel. Die taak ligt volgens de socialisten in Den Haag. Met de SP erbij spreekt tweederde van de raad zijn zorgen uit over de uitvoerbaarheid en de gevolgen van een avondklok. 

Burgemeester Halsema gaat de zorgen van de raad middels een brief voorleggen aan de Tweede Kamer. Dat zal zij doen voordat de Kamer donderdagochtend debatteert over de avondklok. De burgemeester benadrukte dat zij zelf, met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, wel achter de plannen van het kabinet staat. ‘Onze stad bloedt, maar maatregelen zijn noodzakelijk om erger te voorkomen.’

 

Nieuwe maatregelen

Het spoeddebat in de gemeenteraad werd ingelast nadat demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdagmiddag het plan voor een avondklok aankondigden. Als de Tweede Kamer daar donderdag mee akkoord gaat, zal de maatregel zaterdag in werking treden.

Het voorstel van het kabinet houdt in dat mensen vanaf dit weekend tussen 20:30 uur en 04:30 uur niet meer buiten mogen komen. Er komen wel uitzonderingen voor wie bijvoorbeeld buiten huis moet werken of de hond moet uitlaten.

Voordat de avondklok eventueel ingaat, wordt het bezoekersaantal bij mensen thuis per direct verlaagd van twee naar één. Het aantal gasten bij een uitvaart wordt verlaagd van honderd naar vijftig personen.

 

Geen vluchten, wel treinen

Daarnaast komt er een quarantaineplicht voor reizigers en een vliegverbod voor vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en een deel van Zuid-Amerika. Ook zakelijke vliegreizen zijn verboden. Hogesnelheidsdienst Eurostar liet eerder vandaag aan NAP Nieuws weten dat het nog wel mogelijk is om met de trein tussen Amsterdam en Londen te reizen.

Lees alle updates over de avondklok terug in onderstaande liveblog: