Wat betekent de invoering van een avondklok voor Amsterdammers?

Naar alle waarschijnlijkheid kondigen minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) straks op de persconferentie een avondklok aan. Deze moet gaan gelden van 20:30 tot 04:30. Wat is de impact van de verregaande maatregel op Amsterdammers?

Een avondklok is volgens het kabinet nodig om contactmomenten tot een minimum te beperken en om de ‘Britse’ variant te kunnen beteugelen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is tegen de invoering van een avondklok. ‘Met een avondklok zou het laatste beetje vrijheid van studenten worden afgenomen,’ vertelt voorzitter Lyle Muns. De bond zet ook vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. De Nationale Politie is ondertussen al bezig met het maken van roosters voor de invoering van een avondklok. Als je je toch op straat begeeft tijdens de avondklok kun je een boete verwachten van 95 euro.

Uitzonderingen

Er wordt door het kabinet ook gekeken naar een beperking van het aantal mensen die thuis op bezoek mogen komen. Dit aantal wordt mogelijk veranderd van twee naar één. Ook het verder beperken van vliegverkeer door de verplichting van een sneltest is een optie om de verdere verspreiding van het coronavirus te beteugelen.

Burgemeester Halsema wil dat er uitzonderingen mogelijk zijn op de avondklok. Zo moet er onder meer bijzondere aandacht komen voor mensen met psychische problemen. Amsterdamse raadsleden reageren huiverig op de onduidelijkheid rondom de avondklok. Uit het Veiligheidsberaad dinsdagavond tussen 25 burgemeesters en minister Grapperhaus komt de wens om niet al te veel uitzonderingen op de regel te maken en de avondklok goed uit te leggen aan de burgers.

Maaltijdbezorgers

Naar bekend mogen maaltijdbezorgers wel gewoon op hun fiets stappen tijdens de avondklok. Dit valt onder de essentiële beroepen doordat de fietsers mensen van voedselvoorziening voorzien. Nu de avondklok er echt lijkt te komen is er een run ontstaan op de jassen van maaltijdbezorgers. Op Marktplaats worden de kleurrijke jassen van Thuisbezorgd verkocht voor 100 tot 250 euro. ‘Wil jij de avondklok omzeilen, dan is dit de perfecte jas,’ schrijft iemand bij een advertentie. Momenteel worden de advertenties in samenspraak met Thuisbezorgd verwijderd van het platform.

Ook leenhonden zijn populair, steeds meer vrijwilligers melden zich op platform hondjeuitlaten.nl om toch nog even naar buiten te kunnen. Vooral in de grote steden groeit het aantal mensen dat vrijwillig een hond wil uitlaten volgens het platform. ‘Wij komen honden tekort voor de vraag die er is,’ aldus een woordvoerder van het platform. Ook streamingsplatform Netflix plukt de vruchten van de lockdown. Wereldwijd kreeg het platform er 37 miljoen betalende abonnees bij.