Opnieuw minder positief geteste Amsterdammers

In deze rubriek lees je het laatste nieuws over het aantal coronabesmettingen in de stad Amsterdam. Gebaseerd op de cijfers van het RIVM en de GGD Amsterdam geeft NAP Nieuws wekelijks een update over de nieuwste ontwikkelingen.

Afgelopen week (13 t/m 19 januari) is het aantal positieve coronatesten in Amsterdam opnieuw gedaald. Uit de laatste cijfers van de GGD blijkt dat het absolute aantal positief geteste inwoners in de gemeente Amsterdam met 6 procent is gedaald ten opzichte van de week ervoor, van 1.839 naar 1.724.

Het stadsdeel met de meeste positieve testen per 100.000 inwoners is Nieuw-West, hoewel hier een kleine daling te zien is ten opzichte van vorige week. In Amsterdam Noord en Amsterdam Zuidoost is het aantal positieve testen gestegen. Deze stadsdelen bevinden zich op risiconiveau ‘ernstig’. Stadsdeel Centrum telt het laagste aantal positieve testen en is van risiconiveau ‘ernstig’ naar ‘zorgelijk’ gedaald.

Signaalwaarden-risiconiveaus

Op landelijk niveau zien we ook dat het aantal besmettingen blijft dalen. Het aantal positief geteste mensen telde afgelopen week 38.776, voorgaande week was dat nog 49.398. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Het aantal besmette Amsterdammers betreft 4.4 procent van het totale aantal positief geteste Nederlanders.

Het lijkt de goede kant op te gaan, maar met de komst van de Britse variant van het virus houdt de overheid nog altijd een slag om de arm. Vandaag kondigden demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nieuwe aangescherpte maatregelen aan.

Weekcijfers-positief-geteste-personen-week-2

Ademtest

De GGD Amsterdam is op dit moment het experiment met de zogeheten SpiroNose-test, een snellere ademtest, aan het uitrollen op beperkte schaal. Wie zich laten testen op corona in Amsterdam-Noord kunnen op het Buikslotermeerplein door middel van deze test binnen enkele minuten weten of ze corona hebben of niet. De GGD laat weten dat ze aan het kijken zijn hoe en wanneer ze het aantal ademtesten kunnen opschalen. 

De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op de actuele weekcijfers van de GGD Amsterdam en het RIVM. Omdat sommige besmettingen later worden gemeld, kunnen de gerapporteerde cijfers nog worden aangepast. Het RIVM benadrukt dat niet alle mensen met corona zich laten testen, waardoor het werkelijke aantal besmette personen waarschijnlijk hoger ligt.