De Parade dreigt ten onder te gaan

Amsterdam – Als De Parade geen subsidie krijgt, moet het festival hoogstwaarschijnlijk haar deuren sluiten. Het festival wacht op financiering van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

De Parade balanceert op het randje van een financiële ondergang. Afgelopen zomer kon het festival vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Nu is De Parade bijna door haar reserves heen.

De Parade is al dertig jaar het grootste rondreizende theaterfestival van Nederland. Naast een gezellig zomeruitje, is De Parade vooral een plek waar beginnende theatermakers de kans krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben.

Geen Subsidie
‘We verdienen ons geld met de verkoop van entreetickets, toneelstukken en de horeca,’ zegt woordvoerster Nadine van Pinxteren, ‘dat verdelen we tussen de theatermakers en onszelf.’ Het festival krijgt geen subsidie. Dat maakt de situatie nu ingewikkeld, want daardoor komt de organisatie ook niet in aanmerking voor coronasteun.

De Parade heeft geen recht op het steunpakket voor gesubsidieerde theatergezelschappen, maar ook niet op het pakket voor ondernemingen. Het festival heeft namelijk maar drie vaste werknemers en werkt verder met freelancers. ‘We vallen tussen wal en schip,’ zegt van Pinxteren.

Elke zomer verdient de Parade genoeg om het jaar daarop weer te beginnen. Maar doordat de coronacrisis in maart afgelopen jaar begon, is de organisatie in 2020 wel gestart met het festival voorbereiden, maar kon ze haar plannen uiteindelijk niet uitvoeren. Van Pinxteren: ‘Het is zonde, we hebben bijna al ons spaargeld gebruikt om de freelancers die we vorige zomer al hadden ingehuurd te betalen.’

Eenmalige steun 
Dus vraagt de Parade om een eenmalige steun aan drie van de vier grote steden waar het festival elk jaar komt: Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Eerder kreeg de organisatie al anderhalve ton van de gemeente Utrecht. Maar dat is niet genoeg. ‘Alleen met een dergelijk bedrag van alle steden kunnen we het festival weer opbouwen,’ zegt van Pinxteren.

De gemeente Amsterdam wil in februari nog een steunmaatregel voor de cultuursector van het jaar 2021 bekendmaken. De gemeente laat weten dat dan ook niet-gesubsidieerde instellingen, zoals De Parade, een aanvraag kunnen doen voor noodsteun.

‘Hopelijk volgen Den Haag en Rotterdam het voorbeeld van de gemeente Amsterdam,’ zegt Luna Meister (27), ‘ik zou het vreselijk vinden als De Parade stopt. Het is een soort familie.’ De Amsterdamse yoga instructrice werkte de afgelopen jaren elke zomer achter de bar op het festival. ‘Het is alsof je op vakantie bent in eigen stad.’

Maar niet alleen voor de stad, ook voor de theatermakers zou het een groot gemis zijn, denkt Meister, ‘alle mensen die daar zouden optreden, missen een podium.’