Zo ervaart een Amerikaanse Amsterdammer de inauguratie van Biden

Amsterdam – Sterre Meijer zag de afgelopen drie inauguraties van Amerikaanse presidenten in Washington D.C. Nu zit ze in Amsterdam-West achter de tv. ‘Ik heb niet het gevoel dat ik mijn gedachten over de VS in Amsterdam kwijt kan.’

‘Kom verder, Amy Klobuchar [Democratisch senator, Red.] is net geweest.’ Sterre Meijer loopt naar het aanrecht om thee te zetten. Op haar telefoon streamt ze de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. ‘Nu is Roy Blunt aan de beurt, de voorzitter van de inaugural committee. Ik ken hem nog van gezicht.’

Weinig Amsterdammers zullen zo naar de inauguratie van Joe Biden hebben toegeleefd als Meijer. Ze verhuisde op haar veertiende met haar gezin naar Bethesda, een stad aan de rand van Washington D.C., waar ze negen jaar woonde. ‘Sinds Obama in 2008 heb ik alle inauguraties live meegemaakt, behalve deze.’

Ze ploft neer op een lichtgrijze bank met rok en kijkt verder op de televisie. Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied. ‘Ik kijk hier wel met enige emotie naar, ja. Een korrel hoop maar ook een schepje cynisme. Een stiekem gevoel dat het toch goed komt. Trump heeft zoveel kapotgemaakt.’

Trump was een van de redenen dat Meijer in 2017 terug naar Nederland ging, zegt ze. ‘In Nederland was het al bijzonder toen hij won, maar in D.C. was de schok het grootst. De sfeer sloeg in één keer om. Er was opeens meer beveiliging op straat, het werd grimmiger.’ Nu woont ze bij een hospita in Amsterdam-West en werkt ze als media-analist bij een communicatiebedrijf.

Biden komt in beeld. ‘Kijk nou, Jezus wat goed. Oh my God.’ Ze wil zichzelf geen fan noemen. ‘Ik kijk wel kritisch naar hem. Ik volg zijn carrière al sinds mijn 15e. Hij is ook een hothead, en helemaal niet zo gematigd. Maar ik denk dat hij de enige is die het land weer bij elkaar kan brengen, met zijn ervaring als senator en vicepresident. It was always gonna be him.’

Hond Billy komt een bal brengen, maar druipt weer af naar zijn mand als Meijer niet reageert. ‘Ik denk dat Trump zijn eigen partij gaat oprichten’, gaat ze verder. ‘Zijn achterban blijft voor hem vechten.’ Op de achtergrond pleit Biden voor een Verenigde Staten van Amerika, met nadruk op verenigd.

‘Ik denk niet dat ik op dit moment met een Republikein zou kunnen borrelen. Ik vind het ook naar om dat te zeggen. We leven in twee andere werelden. Ik hoop dat Biden die samenbrengt, maar ik vraag me af of het kan.’


‘Voor mij is vice-president Kamala Harris nog het belangrijkste van vandaag. De drie-eenheid van de eerste Afrikaans-Amerikaanse, eerste Aziatisch-Amerikaanse en eerste vrouwelijke vicepresident. Fucking powerful.’

‘Waar ik vandaan kom? Daar worstel ik mee. Ik ben te Amerikaans voor veel Nederlanders, maar te Nederlands voor veel Amerikanen. Ik ben met Nederlandse normen en waarden opgevoed, maar de VS heeft me het meest gevormd.’

Countryzanger Garth Brooks verschijnt op de trappen van het Capitool en zingt met een overdreven zoete stem Amazing Grace. Meijer giechelt. ‘Maar wel heel mooi. Het is ook een symbool: Biden wil niet alleen de Democraten pleasen met Lady Gaga, maar ook de Republikeinen met deze country boy.’

In Amsterdam kan Meijer haar gedachten over de VS niet kwijt, zegt ze. ‘Mensen begrijpen op oppervlakkig niveau wel wat er gebeurt maar volgen het niet zoals ik. Ik praat er vooral veel met mijn vader over, en met vrienden in Amerika. Amsterdammers denken dat ze Amerika kennen op basis van wat ze op tv zien, daar erger ik me aan. Zelfs ik kan het land niet bevatten.’

De NOS-uitzending is inmiddels teruggeschakeld naar de studio. Het grootste deel van de ceremonie was Meijer zelf aan het woord. ‘Maar ik heb het nog redelijk kunnen volgen. Het klinkt misschien stom, maar die inauguraties zijn een beetje één pot nat.’