KLM schrapt nog eens 800 tot 1000 banen

Amsterdam – Luchtvaartmaatschappij KLM ontslaat tussen de 800 en 1000 werknemers. Dat heeft het bedrijf donderdagmiddag bekendgemaakt. Het besluit komt bovenop een eerder aangekondigde bezuinigingsronde waarbij 5000 banen verdwenen. 

Van de 800 tot 1000 KLM-medewerkers die hun baan verliezen bestaat de helft uit cabinepersoneel. Daarnaast moeten 100 piloten en 200 tot 400 leden van het grondpersoneel vertrekken, zo laat KLM weten.

President-directeur Pieter Elbers van KLM spreekt in een statement van een pijnlijk verlies. Omdat het herstel in de luchtvaartsector uitblijft, is KLM, waar nu 32.000 mensen werken, volgens Elbers genoodzaakt meer banen te schrappen. 

‘Nadat we in juli 2020 aankondigden dat 5000 collega’s het bedrijf noodgedwongen moesten verlaten, is er intensief overlegd en samengewerkt met alle sociale partners’, staat in het statement van Elbers. ‘Deze aanpassing was zeer pijnlijk maar is gelukt. Ik heb het vertrouwen dat we er weer samen uit zullen komen.’

Vakbonden

De vakbonden reageren tegenover NAP Nieuws teleurgesteld op het voornemen van KLM. Ingrid Brama, bestuurder van de vakbond voor het cabinepersoneel VNC, spreekt van dramatisch nieuws. ‘We hebben net een eerste ontslagronde overleefd door de vrijwillige vertrekregeling, waar veel collega’s gebruik van hebben gemaakt. Nu zullen gedwongen ontslagen onvermijdelijk blijken. Dat is een drama.’

Pilotenbond VNV zegt bij monde van woordvoerder Hugo Lantain verrast te zijn door de aankondiging van KLM. Lantain benadrukt dat het om een voorgenomen besluit gaat. ‘We gaan met KLM in overleg. We begrijpen dat de situatie ernstig is en dat daar ook consequenties aan verbonden zijn, maar willen nog niet op de zaken vooruitlopen.’

Maatregelen

De ontslagronde staat nog los van de maatregelen die het kabinet woensdag heeft aangekondigd. Vluchten naar landen als Groot-Brittannië en Zuid-Afrika worden verboden, maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de persconferentie bekend. KLM-vakbond De Unie laat aan RTL Nieuws weten dat daarmee mogelijk meer dan de helft van het totale aantal vluchten op de tocht staat. ‘Dit is het faillissement van KLM’, aldus De Unie-voorzitter Reinier Castelein. 

Vorig jaar kondigde de overheid aan KLM voor in totaal 3,4 miljard euro te steunen. Het Financieele Dagblad meldde enkele dagen geleden echter dat de onderhandelingen over de toekenning van die steun vertraging oplopen omdat de Nederlandse en Franse overheid, allebei gedeeltelijk eigenaar van het gezamenlijke bedrijf Air France-KLM, het samen niet eens zijn over de verdeling van de miljarden. KLM kreeg van de Nederlandse staat wel al honderden miljoenen aan steun via de NOW-werknemersregeling.