Oppasbureaus profiteren van thuiswerkadvies

Amsterdam – Sinds de tweede lockdown zien oppasbureaus de vraag naar oppasdiensten flink stijgen. Nu de kinderen tot minimaal 9 februari thuis moeten blijven, schakelen steeds meer ouders thuis oppashulp in om productief te kunnen werken.

Sitly, de grootste oppaswebsite van Nederland, zag de vraag naar oppasdiensten de laatste maanden verdrievoudigen. Volgens oprichter Jules van Bruggen waren er vorig jaar april ongeveer 475 aanvragen per week. Inmiddels komen er ruim 1800 verzoeken per week binnen bij Sitly. Totaal onverwacht, zegt Van Bruggen: ‘Ik hield mijn hart vast toen de tweede lockdown werd aangekondigd.

Dat thuiswerken met kinderen niet altijd even makkelijk is, hadden veel ouders al ondervonden in de eerste lockdown. Toch waren de oppasdiensten toen minder in trek. ‘De aanvragen waren zo goed als opgedroogd,’ zegt Janne de Vette van Nanny Nina. ‘Nu zijn onze aanvragen bijna vertienvoudigd.’ Ook oppasbureau Amsternannies ziet een groot contrast met de eerste lockdown. Volgens oprichtster Evelien Hunink zijn ouders inmiddels minder bang om een oppas in huis te halen.

 

‘Ik hield mijn hart vast toen de tweede lockdown werd aangekondigd’

Jules van Bruggen, oppasservice Sitly

Een andere reden voor de toename ligt bij de werkgevers. Steeds vaker betalen bedrijven de oppas, zegt Hunink: ‘Wat dat betreft is het thuiswerken voor veel werkende ouders beter geregeld dan in het voorjaar.’ Bij Nanny Nina besloten ze in de tweede lockdown zelf bedrijven te benaderen. ‘Met een oppas voor de kinderen ligt de productiviteit van hun werknemers veel hoger. Dat is uiteindelijk goedkoper voor de bedrijven’, zegt De Vette. Inmiddels werken ze samen met onder andere DHL en Scotch & Soda.

Oppasstudenten

Door de grote vraag moeten de bureaus meer oppassen werven om alle gezinnen te kunnen helpen. ‘Nu de horecabanen wegvallen, zie je ook een toename in het aanbod’, zegt Van Bruggen. Ook bij Amsternannies ondervinden ze nog geen problemen: ‘Dankzij de online colleges zijn onze studerende nanny’s erg flexibel.’

Hoewel er volgens de oppasbureaus genoeg mankracht is, merken de oppasstudenten wel dat het enorm druk is. ‘Ik krijg echt elke dag een lijst met noodoproepen van de bureaus. Voor gezinnen die een oppas zoeken voor vier of vijf dagen per de week’, zegt Suzanne Remmerswaal (22). Ze studeert rechten en past daarnaast drie dagen per week op bij twee gezinnen.

Voor de oppas is het ook wennen dat ouders thuiswerken: ‘Het was in het begin best ongemakkelijk om op de kinderen te passen, terwijl de ouders ernaast zitten’, zegt Suzanne. Inmiddels vindt ze het eigenlijk wel gezellig als er ouders thuis zijn: ‘Het is fijn dat ik tijdens het werk af en toe een praatje kan maken, want met een baby gaat dat lastig.’