Studenten over de avondklok: ‘Ik voel me opgesloten’

Amsterdam – Veel alleenwonende Amsterdamse studenten hebben het zwaar tijdens de coronapandemie. Dat schreef NAP Nieuws vandaag. Vooral tijdens de tweede golf geven veel studenten hun leven een laag cijfer. Hoe kijken zij die alleen wonen, naar de strenger wordende maatregelen die Mark Rutte gister aankondigde?

Gistermiddag presenteerde demissionair premier Mark Rutte de nieuwe, strenge maatregel waar lang over werd geaarzeld: de avondklok. Hij wil Nederland verplichten om van half negen ‘s avonds tot half vijf in de ochtend binnen te blijven. Wat gaat deze maatregel betekenen voor alleenwonende Amsterdamse studenten die het tijdens de tweede golf al lastig lijken te hebben? 

Aïcha El Hri (23), masterstudent econometrie, Vrije Universiteit 

‘Naast mijn studie werk ik vaak tot zeven uur in de avond. Als ik dan nog iemand wil zien, om mee te eten bijvoorbeeld, wordt het al snel een race tegen de avondklok. Dat ene moment van contact wordt dan van me afgenomen. Ik woon alleen en heb daarom wel met vriendinnen afgesproken om af en toe bij elkaar te blijven slapen. Als je met elkaar in een bed ligt, houd je minder afstand dan wanneer je met elkaar aan tafel zit. Maar anders zie ik niemand meer.’ 

‘Ik sportte voor de lockdown heel veel. In de sportschool en later ook buiten. Maar door een blessure kan ik niet meer hardlopen en om te boxen heb ik mensen nodig die bijvoorbeeld ook tot laat werken. Ik ben daardoor echt mijn uitlaatklep kwijtgeraakt. Dat heeft op mentaal vlak wel impact gemaakt. De koek is bijna op, dit moet niet veel langer meer duren voor mij.’

Lisa Roelvink (24), bachelorstudent visuele communicatie, Hogeschool van Amsterdam 

‘Ik heb een verleden met stressklachten. Sinds kort woon ik alleen en merk ik dat die klachten steeds meer terug komen. Ik mis echt het contact met studiegenoten om mezelf te motiveren. Nu we door die avondklok ook moeilijker bij elkaar kunnen blijven eten na een lange dag studeren, voel ik me nog meer opgesloten in mijn kleine studio.’

‘Wanneer je met iemand samenwoont, kun je af en toe nog lekker samen zeuren. Nu in m’n eentje merk ik dat de behoefte aan sociaal contact alleen maar groter wordt. Mijn eerste idee was om de regels te omzeilen, maar de gedachte om tot half vijf ‘s ochtends op te blijven trekt mij toch niet.’

‘Ik maak me ook echt zorgen over het afronden van mijn studie. Ik probeer alle hulp om me heen in te schakelen maar voor mij werkt het studeren thuis gewoon niet. De avondklok die daar nog bovenop komt geeft me echt een wanhopig en somber gevoel. De overheid sluit mensen nu letterlijk op.’

Dave Wai (24), masterstudent fiscaal recht, Universiteit van Amsterdam 

‘Ik ben vaak op mezelf en vind dat ook fijn. De komst van de avondklok maakt mij dus niet zoveel uit. Doordat ik nog studeer, kan ik mijn tijden zelf bepalen. Ik sportte bijvoorbeeld vaak op vrijdagavond rond  een uur of acht. Dan ging ik skaten met vrienden. We hebben nu besloten om dat midden op de dag te gaan doen.’

‘Ik woon alleen en ben dus ook gewend om alleen te zijn. Wanneer je met huisgenoten woont kan je je ook helemaal kapot gaan irriteren aan elkaar, omdat je gedwongen op elkaars lip zit. Dat probleem heb ik niet, hoewel ik aan de andere kant ook niet de gezelligheid meekrijg.’

‘Ik heb geen plannen om illegale slaapfeestjes te organiseren. In mijn studentenflat in Noord zie ik wel veel studenten ‘s avonds bij elkaar komen. Die worden nu natuurlijk gedwongen om tot laat te blijven hangen. We zullen zien hoe vaak de politie voor de deur staat.’